Felébredt egy alvó Bitcoin tárca a Satoshi-korszakból

spot_img

A Chainalysis jelentése szerint összesen 1,75 millió alvó BTC-cím inaktív több mint egy évtizede.

10 év után felébredt egy “szunnyadó” Bitcoin-cím, amely abból a korszakból származik, amikor Satoshi Nakamoto még aktív volt. A 687 BTC-t (43,9 millió dollárt) tartalmazó Bitcoin tárca május 6-án két különböző címre helyezte át állományát.

A tárca először 625,43 Bitcoint utalt át egy címre, a maradék 61,9 BTC-t pedig másikra. A nagyon régi címekről származó pénzmozgások, különösen a Satoshi-korszakból, gyakran érdeklődést keltenek a kripto közösségben, hiszen messze nem mindegy az árfolyam szempontjából, hogy hány elveszett BTC-vel kell számolnunk – pláne hosszú távon.

A „Satoshi-korszak” kifejezés a Bitcoin létrehozása utáni korai időkre vonatkozik, amikor a BTC-t megalkotó Satoshi Nakamoto álnevű egyén vagy szervezet még aktívan működött a különböző internetes fórumokon. A Satoshi-korszak egyes tárcáiról gyakran feltételezik, hogy magához Satoshihoz köthetők. 

Ha pedig kiderülne, hogy valakinek hozzáférése van a Satoshinak tulajdonítható igen jelentős mennyiségű kriptovalutához, az sokként érintené a piacot, hiszen azt jelentené, hogy a hozzá köthető nagyjából 600 000 és 1.1 millió Bitcoin mégsem vonódott ki végérvényesen a forgalomból.

Az egyik neki tulajdonított tárca 2023 augusztusában, majdnem 14 év után felébredt a nyugalmi állapotából, és 1005 2010-ben kibányászott BTC-t utalt el. A közösségi médiában ez mozgás keltette a legnagyobb visszhangot az elmúlt évek során, azt feltételezték, hogy ez Satoshi egyik címe volt.

A szakértők szerint azonban valószínűbb, hogy itt inkább korai bányászok, vagy vásárlók realizáltak profitot egy OTC (tehát nem nyílt piaci) ügyletben.

A Fortune jelentése szerint összesen 1,75 millió Bitcoin cím maradt inaktív több mint egy évtizede. Ezen tárcák közül sok jelentős BTC-állományt tartalmaz, amelyet a becslések szerint akkor vásároltak, amikor a BTC ára kétszámjegyű volt, és jelenleg milliós értéket jelentenek. Az ilyen alvó címek 1 798 681 Bitcoint tartalmaznak, mai áron körülbelül 121 milliárd dollár értékben.

99% of lost wallets contain less than 50 BTC
99%-a az elveszettnek minősített tárcáknak kevesebb, mint 50 BTC-t tartalmaz – az ismert Satoshi walleteket leszámítva Forrás: Chainalysis

Az elmúlt néhány évben számos Satoshi-korszak beli címet aktivizáltak, csak azért, hogy a BTC-állományt új címre vigyék át. Ezek némelyikéről azt is megállapították, hogy BTC-állományukat kripto tőzsdékre helyezték át, ami azt sugallja, hogy közel egy évtized után nyereséget szeretnének realizálni.

Change in the total number of lost bitcoins per wallet size
Az összes elveszettnek minősített Bitcoin száma wallet méret szerint rendezve Forrás: Chainalysis

2023 júliusában egy 11 évig alvó tárca 30 millió dollárt utalt át BTC-ben. 2023 novemberében három Satoshi-korszak beli cím 230 millió dollárt utalt át BTC-ben hat év nyugalmi időszak után.

A mindhárom tárca feltehetően ugyanahhoz a magánszemélyhez vagy szervezethez kapcsolódik, mivel a 2023 előtti legutóbbi tranzakcióikat 2017. november 5-én bonyolították le.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Bitcoin árfolyam szempontjából – különösen hosszú távon – egyáltalán nem lényegtelen, hogy mekkora mennyiség vonódott ki a forgalomból örökre, hiszen minél szűkösebb a kínálat (és ezzel párhuzamosan nagyobb az igény), annál magasabbra törhet egy eszköz ára.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/CoinTelegraph, Coindex, river.com/

Kik azok a kripto-bálnák, miért érdemes követni őket?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img