Hol járunk most a piac ciklusában?

spot_img

Ebben az anyagban utánajárunk, vajon hol tartunk most a ciklusban!

Azért érdemes képbe kerülnöd, mert ha van valami, amiben -szinte- biztosak lehetünk, az az, hogy a felezés ismét indukál egy bikapiacot, ahogy az történt 2012-ben, 2016-ban, és 2020-ban is.

Ha végignézed, több különböző indikátor alapján kapsz egy összesítő szintézist azt illetően, mennyi van még ebből a bikapiacból!

Az anyaghoz megnéztünk egy sor indikátort és elemző-eszközt, ezeket nem jelentőségük szerinti sorrendiségben mutatjuk be, az viszont biztos, hogy ezek mind sokak által használt, hiteles indikátorok. Csapjunk bele!

Pi Ciklus Indikátor

Az én egyik személyes kedvencem, egy könnyen értelmezhető, erősen vizuális indikátor-típus. Az ábrán három grafikont látunk, feketével a BTC árfolyamát, narancs-színnel a 111 napos, napi mozgóátlagot, zölddel pedig a 350 napos, napi mozgóátlag kétszerese. Azért kapta a Pi elnevezést ez az ábra, mert a 350 és a 111 hányadosa éppen 3,15. 

Az elmúlt három ciklus során az volt a tapasztalat, hogy ha a 111 napos mozgóátlag elkezd emelkedni, és áttöri, vagyis keresztezi a 350 napos mozgóátlag kétszeresét, akkor vagyunk – nagyjából – a piac csúcsánál. Vagyis ez az indikátor azt segít megbecsülni, hogy elértük-e már a piac csúcsát.

De nem csak “hirtelen”, vagyis nem csupán “igen-nem” jellegű választ ad ez az indikátor, hanem folyamatában is segít megérteni a piacot. Hiszen minél inkább széttart a két grafikon, annál inkább a piac mélypontján járunk, ha pedig közeledik közeledik a 111 napos mozgóátlag a 350 naposhoz, az annak a jele, hogy a piac egyre inkább túlfűtött, a csúcspont pedig a keresztezés jelenteni.

De hol járunk most a Pi Cycle alapján?

Jól látszik, hogy az elmúlt hónapok során a 111 napos mozgóátlag közeledése a 350 naposhoz egyértelműen elkezdődött, a “has” zsugorodik, megkezdődött a “fogyókúra”. Viszont az is jól látszik, hogy még messze a találkozó, egyértelmű még a távolság a két grafikon között.

Ha megnézzük a 2020-as és a 2017-es ciklusokat, megpróbáljuk megvizsgálni, hogy milyen távolságra voltunk a csúcstól akkor, amikor akkora volt a távolság a két grafikon között, mint most, akkor arra következtethetünk, hogy most egy évnyi távolságra vagyunk a piac csúcsértékétől. Ha ezt elfogadjuk, akkor azt kell mondanunk, hogy 2025 elején, valamikor március és április között lesz a piac csúcsa.

De nagyon fontos hozzátennünk, hogy a külső hatásokkal, mint például egy újabb háború kitörésével, és annak gazdasági hatásaival ez a modell természetesen nem tud kalkulálni, bármi megtörtéhet, ahogy azt látjuk is most az iráni-izraeli konfliktus kapcsán is.

Jogos kérdés az is, hogy 2013-ban és 2014-ben miért történt meg rövid idő alatt kétszer is a keresztezés, a válasz valószínűleg az, hogy akkor még nagyon fiatal, és “önmagához képest is” különösen volatilis volt a piac.

Google Trends

A következő “indikátorunk” egy kicsit könnyedebb, de nem kevésbé hiteles eszköz, ez nem más, mint a Google Trends vonatkozó statisztikái. Gyakran használt eszköz a kripto-elemzők körében, a logika roppant egyszerű. Minél magasabban van a vonatkozó kulcsszavak keresési “mennyisége”, annál inkább a csúcsánál jár a piac, minél alacsonyabb, annál inkább a korai szakaszában járunk a bikapiacnak.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy minél többen érdeklődnek a bitcoin és társai iránt, annál inkább túlfűtött a piac.

Szóval lássuk a Google Trends statisztikáit!

Ha összevetjük a “bitcoin” kulcsszó kereséseit a 2020-2021-es időszakkal, akkor jól látszik, hogy 2020 végén indult meg a keresések számának növekedése, majd 2021 közepén tetőzött, most pedig nagyon hasonló a helyzet, 2023 végén kezdett emelkedni a keresések száma, ha ezt a logikát követjük, akkor 2024 közepe táján, vagyis a következő 2-3 hónap során tetőzhet. Viszont ez a logika sántít, hiszen 2023 még nem volt része ennek a ciklusnak, hiszen mindig két évnek van jelentősége a ciklus felívelési szakaszában, 2016-17, 2020-21, most pedig 2024-25. Tehát ha ebben is hasonlóságot mutat a piac, akkor valójában még csak most kezd el növekedni a keresések száma, pontosabban a 2023 év végi keresés-növekedésnek még nincs -nagy- jelentősége.

De ez mind csak spekuláció, az viszont jól látszik, hogy a “bitcoin” kulcsszóra a keresések száma elkezdett nőni, de azt feltételezhetjük, hogy ez még csak a kezdet, a keresések számában az emelkedő trend eleje.

De mi a helyzet az altokkal? 

Ha megnézzük az “ethereum” kulcsszót, a helyzet nagyon hasonló, mint a “bitcoin” kulcsszó esetében.

Legutóbb 2020 végén kezdett el emelkedni, 2021 közepén tetőzött, most pedig az látszik, hogy az emelkedés elindult. Tehát ez alapján is azt feltételezhetjük, hogy korai szakaszban járunk.

Ha pedig az “altcoin” kulcsszót vizsgáljuk meg, pontosan ugyanez a helyzet.

Vonatkozó applikációk letöltési számai

Ez is magától értetődő, minél több a letöltések száma a vonatkozó applikációkon, annál inkább túlfűtött a piac, úgyhogy nézzük meg, hol járunk most!

2024 márciusa óta egyértelmű a meglódulás a napi letöltések számában, naponta most már akár 30 000 ember is letölti ezt az appot. Az viszont szintén egyértelmű, hogy egy akkora piacon, mint az 300 milliós USA, a globális piacon pedig pláne van még tér a növekedésre a napi letöltések számában. Ez az “indikátor” is azt sejteti, hogy a ciklus elején járunk, de már nem a legelején.

Kriptotárcák száma

Az újonnan létrehozott, és az összesen létező kriptotárcák száma szintén egy olyan eszköz, amit könnyű átlátni és értelmezni. Minél többeket érdekel ez a piac, annál több tárcát hoznak létre, és jó eséllyel ezekbe a tárcákba még kerül is valami, vagyis az új tárcák gazdái vesznek is valamit. Amikor a mainstream-ben is tombol már a kripto-mánia, akkor van csúcson az új tárcák létrehozása, egyben az árfolyam is. Úgyhogy érdemes megnézni, hogy is néz ki ez a terület!

Jól látszik, hogy a tárcák száma, legalábbis ha a top 21 tárca-szolgáltatót vizsgáljuk a 21-es bikapiacon hatalmasat emelkedett, majd az árfolyammal együtt össze is omlott ez az érték. Amikor a piac szárnyal, rengeteg tárcát nyitnak az emberek, de ez igaz a piac élénkülésére is, amikor elkezd emelkedni a BTC, akkor elkezdenek megjelenni az érdeklődők is, akik új tárcákat hoznak létre. Épen ezért jól használható ez az indikátor arra, hogy megbecsüljük, melyik szakaszában járunk a ciklusnak.

Az biztos, hogy az emelkedés ezen a téren is megindult már, a következő években, bár ez nem tartozik szorosan a témánkhoz, de az előrejelzések szerint masszív lesz a kripto-tárcák számában is.

BTC kereskedési volumen

Az egyik legegyszerűbb indikáció a kereskedési volumen, jól látszik, hogy 2023 utolsó negyedéve óta ebben is van egy egyértelmű növekedés.

Ha összevetjük a 2021-es bikapiac kereskedési volumenével a mostanit, akkor az is látszik, hogy közeledünk, de azt a szintet még nem értük el.

Tranzakciós díjak

Minél többen érdeklődnek a bitcoin iránt, annál többen indítanak bitcoin tranzakciókat, minél több a bitcoin tranzakciók, annál több lesz a bányászok bevétele is a tranzakciós díjakból. Érdemes tehát ezt is megvizsgálnunk, jól látszik, hogy egyértelmű a felfutás, és a ciklikusság is, 2017-ben, 2021-ben, és most is meredeken emelkedik a tranzakciós díjak összesített értéke, vagyis a piac egyre élénkebb.

Market cap

Érdekes megnézni a BTC market cap-et is, 2017-ben, 2021-ben, és most is emelkedik, mostanra pedig már utol is érte a 2021-es market cap-jét, ahogy az az árfolyamból könnyen kitalálható

Az eddigi ciklusok hossza

Izgalmas kérdés az is, hogy a korábbi ciklusok mennyi ideig, pontosabban hány napig tartottak, vagyis a felezés után hány nap kellett ahhoz, hogy elérjük a ciklus csúcsát. 

Az első felezés 2012-ben történt, a második 2016-ban, a harmadik pedig 2020-ban. Mindegyik felezés után a bitcoin ára jelentősen emelkedett, ám az idő, ami alatt elérte az új csúcsot (all time high, ATH), különbözött az egyes ciklusokban.

  1. 2012-es felezés: A bitcoin első felezése 2012. november 28-án történt, amikor az ára körülbelül 12 dollár volt. Az ezt követő ATH-t 2013. április 10-én érte el, amikor az ár 266 dollárra emelkedett. Tehát körülbelül 135 nap telt el a felezés és az ATH között.
  2. 2016-os felezés: A második felezés 2016. július 9-én történt, az ár ekkor körülbelül 650 dollár volt. A következő ATH 2017. december 17-én volt, amikor az ár 19 783 dollárra emelkedett. Ez körülbelül 526 napot vett igénybe.
  3. 2020-as felezés: A legutóbbi felezés 2020. május 11-én történt, a Bitcoin ára ekkor körülbelül 8 600 dollár volt. Az ATH-t 2021. április 14-én érte el, 64 863 dolláron. Ez az időszak körülbelül 338 napot vett igénybe.

Azt megbecsülni, hogy most hány napra lesz szükség az új csúcs eléréséhez a felezést követően nem könnyű, viszont az jól látszik, hogy a napokat százas nagyságrendben kell számolnunk, a felezés 2024 áprilisának végén történik, ezt követően 100-200, akár 2-300, de lehet, hogy 4-500 nap lesz az új csúcs eléréséhez szükséges idő. 

A 1-200 napos lehetőséget kizárnánk, hiszen ez 2012-ben volt így, akkor a piac még gyökeresen másképp nézett ki és másképp is működött.

Valószínűbb, hogy v agy a 2016-os, vagy a 2021-es időtartamra lesz szükség most is, tehát valahol 300 és 500 nap közötti időtartamnak kell eltelnie a 2024 áprilisi felezéstől az új ATH-ig.

De ezt az egészet felülírja az, hogy ebben a cillusban már a felezés előtt elértük az új ATH értéket, tehát a bizonytalanság óriási. 

Viszont mégis azt feltételezhetük, hogy a felezés után újabb és újabb ATH értékek következnek majd, az eddigi tapasztalatok alapján 150-200 nappal, vagyis durván 6-8, esetleg 8-10 hónappal a felezést követően érjük el a piac csúcsát.

Ez alapján is azt mondhatjuk a ciklusnak még a korai szakaszában járunk.

Rainbow chart

Szivárványszínű sávokat helyez el a logaritmikus növekedési görbére, hogy kiemelje a piaci hangulatot minden egyes szivárvány színszakaszánál. Minél inkább közeledünk a piros, pontosabban a vörös sávokhoz, annál túlfűtöttebb a piac.

Jól látszik, hogy már egyértelműen megindult az emelkedés, egyre intenzívebb sávokba érkezünk, de a túlfűtött szakasz még odább van.

Tehát a ciklusnak a korai szakaszában járunk, de már nem a legelején. A rainbow chart alapján a “még mindig olcsó”, és az “akkumuláció” szakaszai között vagyunk valahol.

Egy évnél hosszabb HODL hullámok

Ez az indikátor összeveti az árfolyamot a legalább egy éve HODL alatt lévő bitcoin készletekkel, a pszichológia egyszerű. Ahogy nő az árfolyam, úgy sokan eladnak azok közül, akik már legalább egy éve várnak az emelkedésre. A 2017-es és a 2021-es ciklusokban is jól látszott, hogy az árfolyam emelkedésével párhuzamosan a HODL hullám lefelé tartott. Ez a folyamat most is megindult már, de még bőven van hova ereszkednie a korábbi tapasztalatok alapján. Tehát ez az indikáció is arra utal, hogy a ciklusnak még a korai, de már nem a legkorábbi szakaszában járunk.

Most 65%-nál vagyunk, a legalább egy éve HODL alatt lévő BTC mennyiség kapcsán, a korábbi ciklusok mélyponjainál ez a mutató 53, 41, illetve 35 százaléknál járt.

Zárszó

Ezzel a témával még sokat fogunk foglalkozni, hiszen ez a ciklus több szempontból is különleges. Az eddigi információk, pontosabban a korábbi ciklusok tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy már nem a legelején, de még mindig a korai szakaszában vagyunk ennek a ciklusnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img