Vádat emeltek egy Ethereum node üzemeltető testvérpár ellen

spot_img

A New York-i ügyészség 25 millió dolláros csalással és pénzmosással vádolt meg egy testvérpárt, akik Ethereum staking node-ok üzemeltetésével foglalkoznak. A vádirat szerint a gyanúsítottak egy összetett rendszert dolgoztak ki, hogy az Ethereum felhasználók egy bizonyos csoportját, az úgynevezett MEV kereskedőket megkárosítsák, az ezzel szerzett nyereségüket pedig eltitkolják.

A MEV, vagy ahogy még gyakran hivatkoznak rá, a “szendvics támadás” során egy MEV bot üzemeltetője észleli, ha valaki egy nagyobb összegű tranzakciót akar végrehajtani egy blokkláncon, például venni akar egy bizonyos kriptopénzt. Erről az adott blokklánc mempooljának folyamatos szkennelésével  szerezhet tudomást, ahol a végrehajtásra várakozó tranzakciók sorakoznak.

A MEV bot üzemeltetője egy magasabb tranzakciós jutalék megfizetésével beelőzheti az eredeti vásárlót és megveheti az orra elől a kinézett kriptopénzt, majd drágábban adhatja el neki ugyanazt, amivel gyors profitra tehet szert. De megteheti azt is, hogy megvárja, amíg az eredeti vásárló vesz, majd az általa felpumpált magasabb áron rögtön el is adja a saját részét, amivel szintén nyereséget érhet el. A MEV alapvetően az Ethereum node üzemeltetők számára jó, mert több tranzakciós illetéket és bevételt generál számukra, a felhasználóknak viszont rossz, mert anyagi veszteséget okoz nekik.

A megvádolt testvérpár egy olyan rendszert hozott létre, hogy a node-jaik segítségével csapdát tudjon állítani a MEV kereskedőknek. Kimagasló bevételi lehetőséggel kecsegtető, de hamis tranzakciós adatokat küldtek az Ethereum mempoolba, hogy az ezekre lecsapó MEV botokat végül ők maguk kopasszák meg.

Bár az Ethereum hálózat rendelkezik egy olyan belső biztonsági mechanizmussal, ami elvileg megakadályozná, hogy hamis tranzakciós adatokat lehessen küldeni a hálózatnak, mert azt a staking node által letétben tartott ethereum megsemmisítésével (slashing) bünteti. Ebben az esetben viszont a MEV botok lehúzása sokkal több haszonnal kecsegtetett, minthogy ez problémát jelentett volna.

A vádirat szerint az így szerzett 25 millió dolláros hasznukat különböző DeFi alkalmazások, 2nd layer és hagyományos pénzügyi platformok segítségével próbálták meg tisztára mosni, mielőtt a saját bankszámlájukra utalták volna. A nyomozás során az is kiderült, hogy számítógépeiken a bűncselekmény elkövetésére utaló internetes kereséseket indítottak, például:

  • Legjobb kripto ügyvédek,
  • Tranzakciós csalások elévülési ideje,
  • Pénzmosás elévülési ideje,
  • Milyen országokkal van az Egyesült Államoknak kiadatási egyezménye, stb.

Ez volt az első eset, hogy valakiket ilyen jellegű bűncselekményekkel vádoljanak meg. Ha elítélik a testvéreket, akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Az esettel kapcsolatos érdekesség, hogy a legsikeresebb és leghirhettebb “MEV szendvics” kereskedő, jaredfromsubway (akinek a neve a Subway nevű szendvicseket árúsító étteremláncra utal) naponta olykor akár több száz etherumot is elkölt tranzakciós díjakra, hogy másokat beelőzve haszonra tegyen szert. Kék színnel az által elköltött ethereum, pirossal a netto profija látható.

Jared az elmúlt másfél évben 70 820 ethert (210 millió dollárt) költött etherum tranzakciókra, melyekkel 7480 ethereumos profitra (~22 millió dollár) tett szert.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Binance: kezdődhet az ügyfelek teljes megfigyelése

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img