Kedvező inflációs adatok, milliárd dolláros bitcoin vásárlás, spot bitcoin piacot nyithat a CME

spot_img

A bitcoin árfolyama szerda este 9.75%-kal volt magasabb a hétfői mélyponthoz képest. Az emelkedés három fontosabb eseménynek volt köszönhető. Egyrészt a keddre és szerdára behanangozott inflációs adatközlés okozott kilengéseket az árfolyamban. Bár a keddi (PPI) elmaradt a várakozásoktól, a fontosabbnak tartott szerdai (CPJ) statisztikák szerint enyhe javulás tapasztalható és több havi emelkedés után ismét csökkenni kezdett az infláció.

A reakció nem maradt el, a főbb hagyományos piaci indexek (Nasdaq és SP500) új történelmi csúcsot értek el, velük együtt pedig a kripto piac is ugrott egyet.

A bitcoin emelkedését segítette az js, hogy éppen ezekben az órákban jár le az a határidő, ameddig az intézményes bitcoin befektetők jelenthetik, hogy mekkora kitettséget szereztek a különböző ETF-ekben, köztük a január óta elérhető Bitcoin ETF-ben.

A hivatalos jelentések szerint már 563 hivatásos piaci szereplő rendelkezik valamilyen bitcoin kitettséggel, melyek közül mindenképpen említésre méltó a Millenium Managemenet tegnap nyilvánosságra hozott vásárlása.

A 61 milliárd dolláros vagyont kezelő cég 2 milliárd dollárt fektetett BTC-be, de ugyancsak futott egy kört a médiában az amerikai Wisconsin állam nyugdíjalapját kezelő szervezet vásárlása is (99 millió dollár), ami egy korábbi befektetésével együtt már 160 millió dolláros bitcoin kitettséggel rendelkezik. Ez az általuk kezelt vagyon 0.1%-a.

Az eddig ismert adatok alapján az 5 legnagyobb Bitcoin ETF vásárló:

  1. Millennium Management (2 milliárd dollár)
  2. Susquehanna (1.1 milliárd dollár)
  3. Bracebridge (400 millió dollár)
  4. Boothbay (300 millió dollár)
  5. Morgan Stanley (250 millió dollár)

A vásárlások kapcsán érdemes kiemelni, hogy különböző érdekek állhatnak mögöttük, a Millenium például sokkal inkább a rövidebb távú haszon lehetőségét tarthatja szem előtt, mint az említett nyugdíjalap. Hogy ki és mennyire elkötelezett a tartás mellett, és hogy más nagy szereplők is csatlakoznak-e hozzájuk, 3 hónap múlva, a következő negyedéves jelentés leadásakor derülhet ki.

Végül, de nem utolsó sorban az is kiderült, hogy spot bitcoin piac indítását tervezi a CME (chicagói árutőzsde), ami a forgalmi adatokat tekintve a világ második legnagyobb hagyományos tőzsdéje. A részletek és az indulás időpontja egyelőre nem ismertek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img