Elveszett jelszó: 11 év után törték fel az elveszettnek hitt bitcoin tárcát

spot_img

Az elmúlt években rengeteg olyan történet látott napvilágot, melyek főszereplői valamilyen szerencsétlen félreértés, baleset, vagy nemtörődömség miatt, csillagászati összegeket érő kripto befektetéseket vesztettek el. Ezek az esetek általában ugyanarról szólnak. A vagyonhoz hozzáférést garantáló, magas szintű titkosítással védett tárcához valamiért nem fér hozzá annak tulajdonosa, így értékesíteni sem tudja a korábban aprópénzért vásárolt, mára viszont milliókat érő bitcoinjait.

A történetek csak elenyészően kis százalékában sikerül az elkövetett hibákat utólag korrigálni és az elveszettnek hitt kripto befektetéseket visszaszerezni. Egy európai kripto tulajdonosra viszont mégis rámosolygott a szerencse, a férfi ugyanis 11 év után férhetett hozzá ismét a kripto tárcájához és az abban rejlő 43 bitcoinhoz.

Az illető még 2013-ban vásárolt 4000 euró értékű BTC-t, aminek értéke mostanra több mint 3 millió dollárra növekedett. A vételt követően a kriptopénz egy jelszóval védett tárcában lett elhelyezve, ám a titkosított kódsort tároló fájl az idők során megsérült, így azt nem lehetett többé beolvasni.

Az áldozat az elmúlt években több szakértővel is konzultált, ám mindegyikük azt mondta, hogy nincs esély a tárca helyreállítására és az azt védő katonai szintű titkosítás feltörésére. Aztán 2022-ben hozzá is eljutott az a hír, miszerint valakinek sikerült feltörnie egy Trezor hardveres tárcát és visszaszereznie az abban tárolt, ugyancsak több millió dollár értékű BTC-t.

Az illető megkereste a törést végrehajtó hackert, Joe Grand-et (aki az alábbi videót is készítette) és részesedést ajánlott neki, ha sikerül feltörnie az ő tárcáját is. Mivel ebben az esetben nem egy Trezorról volt szó, a szakértő először nem akarta elvállalni az ügyet, de egy német kollégájával egyeztetve később mégis munkához láttak.

A hacker által készített videó

A két szaki hónapokon át dolgozott, amíg rájöttek a megoldásra. Mint kiderült, az elveszettnek hitt jelszót generáló program egy biztonsági réssel rendelkezett. Ha valaki másodpercre pontosan meg tudta mondani, hogy mikor hozta létre a jelszót, az időpontból vissza lehetett fejteni a generált jelszót. A bugot ugyan a program későbbi verzióiban kijavította a jelszógenerátort fejlesztő cég, de erről soha, semmilyen bejelentést vagy dokumentációt nem tett közzé, így a két hacker végső soron csak a véletlennek és saját ügyességének köszönhette, hogy rájöttek a hibára.

Az elveszettnek hitt bitcoin 2013. április 13-án lett a tárcában elhelyezve, így ettől a naptól kiindulva kezdték el szisztematikusan létrehozni az összes lehetséges kombinációt. Végül a 2013. május 15. 16:10:40 bizonyult a nyerő időpontnak, amivel ismét sikerült hozzáférést garantálni a tárca tartalmához.

A walletben eredetileg 43.6 bitcoin volt, amiből a szakértők részesedésének levonása és egy kevés értékesítése után 30 BTC maradt. Tulajdonosuk ezeket 100 000 dolláros árfolyamon szeretné értékesíteni. Mint elmondta, szerencsésnek tartja magát, hogy elvesztette a hozzáférését a tárcájához, különben már sokkal hamarabb eladta volna a bitcoinjait.

A világ talán legismertebb elveszett bitcoinról szóló története James Howells nevéhez kötődik. A férfi 2013-ban, egy szemeteszsákban dobta ki 8000 bitcoinját, pontosabban a hozzáférésükhöz való kódot tároló merevlemezt. Ez a bitcoin mennyiség ma 550 millió dollárt ér.

Howells évek óta harcol azért, hogy feltúrhassa Newport város szeméttelepét, ahová kukájának tartalmát szállították, ám a város vezetése a több mint 100 000 tonna és javarészt már betemetett szemét mozgatását környezetvédelmi okora hivatkozva nem engedélyezi.

A férfi ennek ellenére továbbra is próbálkozik, és már tízmillió dolláros nagyságrendű  befektetői tőkét gyűjtött össze egy jövőbeli kukabúvár akció lebonyolítására. Ennek részeként mesterséges intelligenciát és robotkutyákat is bevetnének, hogy a gépek kamerákkal felszerelve és járőrözve jelentsék, ha merevlemeznek látszó törmeléket látnak. De emellett arról sem tettek le, hogy ismét felássák a területet, majd egy külön erre a célra szolgáló létesítményt is megépítsenek, hogy kézzel válogathassák át a szemetet.

Az IT világában dolgozó Howells és más szakértők is 80-90%-ra teszik annak az esélyét, hogy a merevlemezről még ma is kinyerhetők a szükséges adatok. Ha megtalálja, Howells kb. 30%-ot tartana meg a bitcoinból, a maradék egyik felét a befektetőinek, a másikat pedig Newport városának ajánlotta fel, ha végül mégis engedélyezik a mentőakciót.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img