Állami megrendelésre bitcoint fog bányászni a Marathon Kenyában 

spot_img

Észak-Amerika egyik legnagyobb bányásza, a Marathon Digital (MARA) múlt héten pénteken együttműködési megállapodást kötött a kenyai Energia- és Kőolajminisztériummal (MOEP). A megállapodás értelmében a tőzsdén jegyzett bányász várhatóan több mint 80 millió dolláros beruházással fogja fejleszteni az afrikai ország energetikai infrastruktúráját természetesen bitcoinbányászat segítségével. 

Az afrikai ország a megtermelt felesleges villamos energiát kívánta értékesíteni, amiben partnerre talált a bitcoinbányászban, a Marathon, pedig óriási lehetőséget látott nem csak az olcsó többletenergiában, hanem Kenya kiaknázatlan energetikai infrastruktúrájában is. Erről maga a Marathon vezérigazgatója, Fred Thiel nyilatkozott a megállapodás aláírását követően. 

A beruházások részeként megújuló energiaforrásokra épülő adatközpontokat fognak létrehozni. A Marathon hivatalos közleménye szerint az energetikai beruházásnak köszönhetően várhatóan 80 millió dollárt meghaladó külföldről érkező tőke fog áramlani Kenyába, amely gazdasági előnyökkel is jár, valamint bevételt fog generálni a kenyai energetikai szektor számára. 

A partnerkapcsolat aláírását megelőzően, már május elején megkezdődtek a két fél közötti tárgyalások. Gyakorlatilag kenyai részről felkérték a Marathont, hogy segítsen a megújuló energiára épülő fejlesztések kidolgozásában, kivitelezésében és egyben adjon tanácsot a digitális eszközök szabályozásával kapcsolatban. 

Kenya fő energiaforrása megújuló energiákra épül, amely 2022-ben a teljes villamosenergia-termelés 80%-át adta. Ezt a számot az évtized végére 100%-ra kívánják növelni, mivel korlátlan geotermikus energia áll rendelkezésükre. Jelenleg az ország nap- és szélenergiára épülő villamosenergia-termelésre épít, azonban ezek a telepek időszakosan termelnek nagy mennyiségben és kihasználatlan marad. (Ráadásul nem akkor termelnek energiát, amikor a fogyasztás nagy része történik.) 

Bitcoin, megújuló energia, infrastruktúra fejlesztés

A megújuló energiához szükséges infrastruktúra kiépítése tőkeigényes, és az energia megfelelő tárolásához, elosztásához megfelelő energiagazdálkodási rendszerre van szüksége az észak-afrikai országnak. A megállapodás értelmében a MOEP és a Marathon szakpolitikai, tudományos és műszaki területen is együtt fog dolgozni, hogy jobban megértsék, hogyan lehet optimalizálni ezt a megújuló energiával kapcsolatos projektet.

Kapcsolódó cikkünk:

Ennek érdekében egy közös irányító bizottságot is létre fognak hozni, amelynek mind a MOEP, mind a Marathon vezető tisztviselői tagjai lesznek, hogy biztosítani tudják ennek a projektnek a szakmai fejlesztését és megvalósítását országszerte. 

Marathon egyébként az Egyesült Arab Emírségekben is rendelkezik megújuló energiaforrásokra épülő bitcoinbányászattal kapcsolatos beruházásokkal, de ez a megállapodás lesz az első, amely értelmében közvetlenül fog együttműködni egy kormánnyal az energetikai infrastruktúra fejlesztése érdekében. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Etiópia lehet a bitcoinbányászok új Mekkája

/marathon, coindesk, bitcoin magazine/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img