Etiópia lehet a bitcoinbányászok új Mekkája

spot_img

Napjainkra, a néhány éve még polgárháború sújtotta Etiópia fejlődését a kínai tőke beáramlása segítette elő, ugyanis az elmúlt évtizedben az afrikai ország szorosabbra fűzte kapcsolatait Kínával. Az elsők között kezdtek el kínai segítséggel építeni egy hatalmas gátat (4,8 milliárd dolláros költségvetésből), amely olcsó energiával fogja ellátni az afrikai országot, ha teljes egészében elkészül. Az olcsó energia nemcsak a hagyományos iparágakat kezdte el vonzani a térségbe, hanem a bitcoinbányászokat is. 

Etiópiában 2022 óta lehet hivatalosan bitcoint bányászni annak ellenére, hogy továbbra is tiltott a kriptovaluta kereskedelem. Az etióp szabályozási keretnek az a célja, hogy az ágazat növekedése ne menjen az ország energiabiztonsági vagy környezetvédelmi kötelezettségvállalásainak rovására. Ennek ellenére a bitcoinbányászat jelenleg ellentmondásos Etiópiában, hiszen az ország lakosságának a fele nem rendelkezik elektromos árammal, nincs áram az otthonokban.

“Etiópia erősen szabályozott. Egy ehhez hasonló új ágazat bevezetése nagy kihívás volt, és az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy minden szükséges engedélyt megkapjunk a kormánytól” – mondta Nemo Semret, a QRB Labs afrikai bányász vezérigazgatója, aki segítette lobbi tevékenységével engedélyeztetni a bitcoinbányászatot. 

Ezzel a politikai gyakorlattal Etiópia kulcsfontosságú szereplőjévé válhat a bitcoinbányászatban rövid időn belül. Már most vetekszik Texas villamosenergia-termelési kapacitásával, köszönhetően a Kék Nílus folyón emelt Nagy etióp reneszánsz gátnak (Grand Ethiopian Renaissance Dam), amely a világon az egyik legolcsóbb elektromos energiáját fogja előállítani. Ha a gát teljes egészében elkészül, a világ egyik legnagyobb vízerőműve is lesz egyben. Megnyitása után az ország villamosenergia feleslege 3 GW-ról 9 GW-ra fog nőni.

Bitcoin átlag előállítási költségek az USA-ban és Etiópiában (forrás: Hashlabs Mining)

Etiópia, továbbá digitális gazdaság globális vezető nagyhatalommá kíván válni megújuló energiaforrásai révén. Ennek az ambiciózus kezdeményezésnek az egyik eleme a Mano projekt, amely során megújuló energiaforrásokat használnak fel bitcoinbányászatra és mesterséges intelligencia fejlesztésre integrálva ezeket a technológiákat az etióp gazdaságba.

Kapcsolódó cikkek:

Kezdeti lépésként egy 120 megawattos, 30 000 négyzetméteres létesítmény megépítésén dolgoznak a vízerőmű szomszédságában található nagyfeszültségű alállomás mellett, amely hamarosan elkészül. Az adatközpontban több mint 34 000 Antminer S21 bányászgép fog elférni, ami 6,8 EH/s bányász kapacitást jelent egyből, a teljes bitcoin hálózat hash arányának körülbelül az 1,2%-a fog megjelenni hirtelen.

Kínai bányászok megjelenése

Etiópia jelenleg még elsősorban a beáramló kínai bányászokra támaszkodik. A legfrissebb jelentésekben az áll, hogy Etiópia jelenleg 21 bitcoinbányász vállalatnak ad otthont, ebből 19 cég kínai. A növekedés az ország barátságos szabályozási környezetének és bőséges villamosenergia-termelési kapacitásának tudható be, valamint kiváló éghajlati adottságainak is.

Az etióp állami tulajdonú Ethiopian Investment Holdings (az ország beruházásaiért felelős állami szerv) legutóbb is egy ázsiai céggel, a Data Center Service-vel, a hongkongi West Data Group leányvállalatával kötött egyetértési megállapodást 2024. február 5-én. Etiópia és a West Data egy közel 250 millió dolláros adatközpont projektben fog részt venni, aminek keretei között szintén bitcoinbányászattal és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokkal fognak foglalkozni.  

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Hogyan befolyásolhatják a Bitcoin ETF-ek a bitcoinbányászatot – 3. rész

/the business times, cointelegraph, cryptopolitan, hashlab minings, forbes, bloomberg/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img