Jóváhagyták a elsőbbségi díjak reformját a Solanán

spot_img

A Solana közösség megszavazta, hogy a prioritási díjak 100%-át kiosszák a validátorok között az eddigi 50% elégetése helyett.

A Solana közösség elfogadta a SIMD-0096 néven ismert javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a prioritási díjak 100%-át a hálózat validátorainak osszák ki. A döntés utáni modell eltér az előzőtől, ahol a díjakat 50/50 arányban osztották el. A régi rendszer szerint a díjak 50-át elégették, és csak a másik 50% került a Solana validátorokhoz.

Alulértékelt-e a Solana?

A Solana jóváhagyja a prioritási díjak 100%-os kiosztását

A május 27-i szavazás során a résztvevő közösség 77%-a támogatta a javaslatot, amely a validátorok jutalmát kívánta növelni, akik felelősek a hálózat megbízható működtetéséért és teljesítményéért.

Az új allokációs modell bevezetése több hónapot fog igénybe venni, mivel az nem érhető el a Solana Mainnet-Beta szoftver jelenlegi verziójában. A következő release-ek, mint például az 1.17 és az 1.18, tartalmazzák majd ezt a funkciót, valamint más fejlesztéseket, mint például a SIMD-0123 javaslatot, amely tovább optimalizálja a blokk jutalom elosztását.

Közösségi reakciók és következmények

A Solana hálózat elsőbbségi díjait azok a felhasználók fizetik, akik azt szeretnék, hogy tranzakcióikat gyorsabban dolgozzák fel – ez különösen csúcsidőben fontos funkció. Így a validátorok prioritást adnak ezeknek a tranzakcióknak a hálózat megfelelő működésének biztosítása érdekében.

Ezelőtt a díjak 50%-át elégették, ami mérsékelte a Solana token (SOL) inflációját. Az új modell alapján minden prioritási díj a validátorokhoz kerül, ami növelheti bevételeiket, de egyúttal jogos kifogásokat keltett a közösség egy részében, mivel a több token kibocsátása nagyobb inflációt jelent a SOL számára.

A döntés tehát vegyes reakciókat váltott ki. A közösség több tagja, és maguk a validátorok közül is egyesek aggodalmukat fejezték ki az inflációs nyomás miatt, amely az átállásból eredhet.

A Stakewiz névre hallgató validátor alábbi X posztjában részletezte a reform hatásait. Kifejti, hogy jelenleg a SOL 5.29%-os inflációs rátával bír éves szinten. Az új javaslat bevezetése után ez igen jelentős, 4,6%-al nő, ami véleményem szerinti a SOL token árfolyamára bizony rányomhatja a bélyegét.

Hangsúlyozta azonban, hogy ezzel a token kibocsátás nagyjából visszaáll az egy évvel ezelőtti állapotra – valójában az infláció mérséklődése miatt alacsonyabbra is -, mivel addig nem létezett az elsőbbségi díjak fogalma a hálózaton.

Mindennek ellenére azonban a Stakewiz támogatja az SIMD-0096 bevezetését, hangsúlyozva, hogy azt késleltessék a SIMD-0123 implementációjáig. Határozottan támogatja a SIMD-0096 aktiválásának felfüggesztését mindaddig, amíg a SIMD-0123-ban tervezett blokkdíj-elosztási mechanizmus is elérhetővé nem válik, szerinte ezt a kettőt egyidejűleg kell aktiválni.

Ennek oka, hogy ez átláthatóbbá teszi a hálózati díjak rendszerét, mivel a jelen állapot bizonyos mellék ügyletekre kínál lehetőséget, amelyek megakadályozzák a szabad, átlátható és méltányos hozzáférést a blokk helyhez valamennyi hálózati résztvevő számára.

Megelőzheti a Solana az Ethereumot?

A Solana társalapítója, Anatolij Jakovenko szintén védelmébe vette változtatást, mondván, hogy a jelenlegi elsőbbségi díj elégetése gyakorlatilag egy olyan “hiba”, amely a felhasználókat kétszeres fizetésre kényszeríti.

A stakingrewards.com adatai szerint a SOL infláiója jelenleg 5.88%, míg a stake-elt token után kapott jutalom 7.44%. Így kijelenthetjük, hogy jelen pillanatban a SOL-t stake-lők infláció felett keresnek a lekötéssel. Ez azonban az előbb részletezett reform bevezetése után változhat. 

Staked SOL, reward rate, inflation rate
A SOL inflációs rátája, staking jutalom rátája és a stake-elt tokenmennyiség Forrás: stakingrewards.com

A SOL token árfolyamára a szavazás eredménye úgy tűnik nem volt különösebb hatással, a cikkírás pillanatában $171-on kereskedik. 

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

/Coinpage/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img