Watford FC: tokenizálja magát és részesedést kínál bevételeiből az angol focicsapat

spot_img

Szokatlan lépésre szánta el magát a másodosztályú Watford FC. Hogy finanszírozni tudják a klub tervezett átigazolásait, 10%-os tulajdonrészt ajánlanak fel az érdeklődő befektetőknek. Az akció érdekessége, hogy a vásárlók olyan digitális tokeneket kapnak, amelyek részesedést fognak biztosítani a klub bevételeiből.

A Watford elsődleges célja, hogy visszatérjen az angol első osztályba. Az ehhez szükséges átigazolások végrehajtásához 17.5 millió fontra lenne szükségük, amit a Republic és a Seedrs, két digitális befektetési eszközökkel foglalkozó cég segítségével terveznek összegyűjteni.

A Watford tavaly 24.1 millió fontos adózás előtti bevételt ért el, ami a legmagasabb volt az EFL-ben (az angol labdarúgó-bajnokság másod-, harmad- és negyedosztályát magában foglaló szervezet). A csapat vezetői bíznak benne, hogy stabil gazdasági hátterük felkelti a befektetők figyelmét.

Vicarage Road: a Watford FC 22 000 fős stadionja

A tervezett értékesítésben az érdeklődők hagyományos (fiat) valutával vehetnek részt.

A tervek szerint a részvényenkénti ár 12.44 font, a minimális befektetés pedig négy részvény, vagyis összesen 49.76 font lesz azok számára, akik a Seedrs platformon keresztül vásárolnak, és nyolc részvény, összesen 99.52 font azok számára, akik a Republic-on csatlakoznak az akcióhoz. Miután a részvényeket megvásárolták, 12 hónapig nem lehet majd eladni azokat, csak ezután lesz megengedett a kereskedésük.

Maguk a részvények tokenizált formában lesznek kibocsátva és nem biztosítanak szavazati jogot a csapat működését befolyásoló döntésekben, viszont arányos részesedést kínálnak annak jövőbeli bevételeiből.

A Watford tokenjei ebben a tekintetben nagymértékben különböznek az elmúlt években más csapatok (pl.: Manchester City, Arsenal, Leeds United) által kibocsátott rajongói tokenektől, amelyeket relikviákra, vagy VIP szolgáltatásokra és jegyekre, a játékosokkal való találkozásra válthatnak be a tulajdonosok.

A Watford szerint a digitális eszközök felé való nyitás segítheti a Premier League-be való visszatérésüket.

“Számos lehetőséget megvizsgáltunk, és úgy döntöttünk, hogy egy izgalmas és innovatív lépést teszünk azzal, hogy az első nagy angol klub leszünk, amely valódi tulajdonjogot kínál a szurkolóknak és külső befektetőknek.”  

A Watfordot az olasz Udinese-t 1986 óta birtokló Pozzo család vezeti, akik 2012-ben vették meg az angol csapatot. Érdekesség, hogy a Watford elnöke 1976-ban az ismert zeneszerző, Sir Elton John lett, aki a Watford történetének mélypontján vette át a irányítást. A klub az ezt követő 6 évben a negyedosztályból egészen az első osztály második helyéig menetelt, ahol csak a Liverpool tudta őket megállítani.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Lista Token: profitmegosztást is ajánl a Binance által osztogatott új kriptopénz

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img