Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság iránymutatást vezet be a token kibocsátók számára

spot_img

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBH) a MiCA rendelet értelmében kiadott egy átfogó technikai szabvány- és iránymutatás csomagot, amely Európa-szerte egyértelmű szabályozási útmutatást ad az eszközreferencia tokenek (ART) és az e-pénz tokenek (EMT) kibocsátásához.

Az iránymutatási csomag hat területet fed le, a stresszteszt programoktól és az eszköztartalékoktól kezdve a helyreállítási tervekig. A MiCA értelmében az ART-k olyan eszközökkel fedezett tokenek, amelyek mögött például áruk, ingatlanok vagy különböző eszközökből álló kosár áll, míg az EMT-k stabil értéket tartanak fenn azáltal, hogy fiat valutákhoz vannak kötve, és fizetésre használják őket (akárcsak a jelenleg is használatos stabilcoinok). 

Az EBH végleges jelentéstervezete (forrás: EBH)

A hatóság konkrét iránymutatásokat ad a token kibocsátók számára, beleértve azt is, hogy elegendő pénzügyi forrással (szavatolótőke) kell, hogy rendelkezzenek a potenciális kockázatok fedezéséhez. A kibocsátóknak szavatolótőkéjüket a jelentősnek minősített eszközök átlagos tartalékának 3%-ára kell emelniük, ehhez egy eljárási rendet is megállapít az útmutatás. A megvalósítási tervet 25 munkanapon belül kell benyújtani, a megfelelést, pedig legfeljebb hat hónapon belül meg kell valósítania kérelmező félnek. 

Ezen túlmenően a szabályozó minimális százalékot határoz meg az eszköztartalékokra napi és heti lejáratok alapján is, és korlátozza a kibocsátókat abban, hogy magas likviditású pénzügyi eszközöket tartson nagy mennyiségben. 

Megújult Discord szerverünk VIP szekciójában premium hírek szobával várjuk olvasóinkat, ahol első kézből értesülhetsz a nap fontosabb eseményeiről.

Ami a helyreállítási terveket illeti, a szabályozó hatóság be fogja építeni a konzultációs időszakból származó visszajelzéseket is. Új bekezdést is szentelt annak tisztázása érdekében, hogy az eszköztartalékokra vonatkozó követelmények nem vonatkoznak a jogszabály által már mentesített EMT kibocsátókra.

A hamarosan hatályossá váló irányelvek a MiCA rendelet végrehajtásának részét képezik. A digitális eszköz szolgáltatóknak 2026. július 1-jéig kell megfelelniük ezeknek az új szabványoknak. 

Token kibocsátás hazánkban

A Magyar Nemzeti Bank 2024 májusában tette közzé a hazánkra vonatkozó token kibocsátási útmutatást, ami összhangban van a 2023/1114/EU Rendelettel (MiCA), amelynek az eszközalapú tokenek kibocsátására vonatkozó részei szintén 2024. június 30-ától alkalmazandóak.

Eszerint a MiCA hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint egyes egyéb vállalkozásokra, akik vagy amelyek kriptoeszközök kibocsátásában, azokra vonatkozó nyilvános ajánlattételben és kereskedésbe történő bevezetésükben vesznek részt, vagy kriptoeszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak az Unióban. A MiCA az eszközalapú token kibocsátók működését, tevékenységét előzetes MNB engedélyhez köti. A hazai szabályozással kapcsolatos további részleteket itt találod.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Elfogadta az Országgyűlés a kriptovalutákról szóló törvényt

/cointelegraph, ebh, mnb/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img