Korrigál a piac az FOMC után

spot_img

A központi bank nyilatkozata szerint “szerény” előrelépést tapasztaltak a 2%-os inflációs célhoz való visszatérés felé. A Bitcoin és a kriptopiac jelentőset korrigált a Fed keményebb hozzáállása miatt.

Ahogy várható volt, az Egyesült Államok Szövetségi Tartalékbankjának (Fed) Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerdán tartotta az irányadó jegybanki alapkamatot 5,25%-5,50% között, és a gazdasági kilátások miatt mostanra csak egy 25 bázispontos kamatcsökkentést jósolnak az év végére. 

“Az elmúlt hónapokban szerény további előrelépés történt a Bizottság 2%-os inflációs céljának elérése felé” – áll a FOMC közleményében. 

A “szerény” kifejezés figyelemre méltó, mivel a korábbi közleményben még az alacsonyabb infláció felé tett “előrelépés hiányára” panaszkodott.

Piaci kitekintés – merre tovább Bitcoin?

Frissítve gazdasági előrejelzéseit, a Fed medián várakozása a jegybanki alapkamat év végi szintjére most 5,1%, szemben a három hónappal ezelőtti 4,6%-kal. Ez azt jelenti, hogy a központi bank mostanra csak egy 25 bázispontos kamatcsökkentést vár idén, szemben a korábban várttal, ami 75 bázispont volt. 

A 2025 év végi jegybanki alapkamat várakozás most 4,1%, ami 100 bázispontos kamatcsökkentést sugall jövőre.

A találkozó utáni sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Fed elnöke elmondta, hogy az infláció továbbra is túl magas, és a központi bank fókusza továbbra is az inflációs mutató 2%-os célhoz való visszatérésére irányul. Szintén szerdán – még az FOMC előtt – az amerikai fogyasztói árindex (CPI) jelentés májusra váratlan inflációs lassulást mutatott az előző hónaphoz képest. Ezen hír hatására a kripto-, részvény- és kötvénypiacok még élesen emelkedtek, mivel a kereskedők növelték várakozásaikat a Fed kamatcsökkentéseinek megkezdésére.

A Fed gazdasági előrejelzéseinek kemény fordulata, amit Powell később sajtótájékoztatóján megerősített, azonban visszájára fordította ezeket a rallykat. A Bitcoin szerdán 19:00 UTC-kor visszaesett $67,300-ra. Az amerikai részvények és kötvények ama napot nyereséggel zárták, de jelentősen alacsonyabb szinteken, mint a nap közbeni csúcsok.

Bitcoin support and resistance levels
Fontos rövid távú ellenállási és támasz szintek a BTC charton | Forrás: Cryptopu$

Hasonló a helyzet azóta is, jelenleg fontos, hogy a $66,000-os support szintet megtartsa a Bitcoin árfolyama, különben május közepi mélypont alá fogunk törni. Amennyiben így történne, abba lehetséges egy alacsonyabb mélypontot és alacsonyabb csúcsot vizionálni, ami hátráltatná a további emelkedést.

Dow Jones Industrial Average Index
A Dow Jones Industrial Average Index dupla alj alakzata amennyiben megtörik, alacsonyabb alj következhet

Ezek mellett az európai indexek is hasonló mozgást produkáltak, az említett alacsonyabb mélypont és alacsonyabb csúcs a DAX-on már megtörtént, hasonlóan az UK100-hoz. A Nasdaq egyelőre tartja magát, de a DOW hasonló helyzetben van jelenleg, mint a BTC – tehát amennyiben megtöri a dupla aljat, akkor alacsonyabb mélyponttal kell számolnunk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

/CoinDesk/

Határidős eladói nyomás hátráltatja a bitcoin árfolyam emelkedést?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img