Binance: jövő héten indul a tőzsdefelügyelet által kezdeményezett peres eljárás

spot_img

Hivatalosan egy éve indult, de lényegében csak a jövő héten veszi majd kezdetét az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) a legnagyobb kripto tőzsde ellen kezdeményezett peres eljárása.

A SEC 2023. június 5-én perelte be a Binancet, a Binance US-t és a Binance alapító CZ-t, azzal vádolva őket, hogy helytelenül kezelték a hozzájuk befizetett felhasználói pénzeket, hogy pénzmosásra használták a rájuk bízott digitális eszközöket és hogy megsértették az amerikai pénzpiaci törvényeket.

A hatóság eredetileg 13 vádpontban indított eljárást, melyek ellen a Binance fellebbezést nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a SEC nem biztosított egyértelmű iránymutatást és a hatáskörén túllépve próbál az ágazati szereplőkkel valójában nem is létező törvényeket betartatni.

A fellebbezés kapcsán a bíróság pénteken 13-ból 10-ben jogerősnek találta a SEC által kezdeményezett eljárást, 3 vádpontban azonban a Binancenek adott igazat, így ezek kikerülnek a tőzsde ellen folyó perből.

A SEC által vizsgált egyik főbb pont a Binance által kibocsátott BUSD stabilcoin kérdése volt, amit a felügyelet értékpapírnak minősített, ám a bíróság a SEC érvelését hibásnak minősítette és elvetette.

Ugyancsak törölték a perből a Binance Simple Earn (staking) kamatozó szolgáltatását és a BNB tokenek tőzsdei értékesítését firtató pontokat, melyek biztosításával a bíróság szerint a tőzsde nem sértette meg a hatályos törvényeket.

Az apró győzelem ellenére a fennmaradó 10 vádponttal kapcsolatben a jövő héten, július 9-én kzedetüket veszik a bírósági meghallgatások. Az eljárás kapcsán vizsgálni fogják a tőzsde volt vezetőjének, CZ-nek a felelősségét is, aki jelenleg 4 hónapos börtönbüntetését tölti, amit egy amerikai hatóságokkal tavaly ősszel kötött alku keretében szabtak ki rá. A SEC ebben az alkuban nem vett részt, így elképzelhető, hogy CZ-nek ebben az ügyben ismét a bíróság elé kell majd járulnia.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

4 hónap börtönre ítélték a legnagyobb kripto tőzsde igazgatóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img