A Helium Network decentralizált energiahálózat kiépítésén dolgozik

spot_img

A Helium – egy blokklánc-alapú DePIN hálózat, amely eredetileg az Internet of Things (IoT) számára készült – új, energiaszektor-beli alhálózat létrehozására nyújtott be fejlesztési javaslatot. 

A HIP (Helium Improvement Proposal) egy javaslati rendszer, amelyet a Helium közösség tagjai használhatnak a Helium hálózat fejlesztésére és bővítésére vonatkozó ötletek és javaslatok benyújtására, megvitatására és elfogadására. Ez a rendszer hasonló más blokklánc-projektek javaslati rendszereihez, mint például a Bitcoin BIP (Bitcoin Improvement Proposal) vagy az Ethereum EIP (Ethereum Improvement Proposal).

A HNT (Helium Network Token, a hálózat natív tokenje) a hír hatására az elmúlt 24 órában közel 7%-os áremelkedést mutatott egy olyan környezetben, amikor egyébként apátia uralkodik a kriptopiacon – a BTC fear and greed indexe 50-en van, és a Bitcoin a $60 000-os támasz szintet teszteli, ami nem az optimista hangulatot erősíti.

Bitcoin fear and greed index
A Bitcoin félelem/kapzsiság indexe semleges, 50-es szinten áll, ami jól jelzi a nyári apátiát a piaci hangulatban

A cikkírás pillanatában a Helium Network Token piaci kapitalizációja körülbelül 602 millió dollár, amivel a globális kriptovaluta rangsorban a 108. helyen áll a CoinMarketCap adatai szerint

A Helium véleményünk szerint egy blue chip DePIN projekt – ez természetesen nem pénzügyi tanácsadás. A projekt 2019 júliusában alakult meg, és célja a vezeték nélküli eszközök közötti kommunikáció megkönnyítése a decentralizált hálózatán keresztül

A projekt egy olyan node-okból álló rendszert használ az IoT eszközök közötti adatátvitel és kapcsolódás érdekében, melyeket magánszemélyek is telepíthetnek akár otthonukba, melyért cserébe IOT tokent “bányásznak” – ami könnyedén HNT-re váltható.

A projekt szintén célul tűzte ki egy decentralizált 5G hálózat kiépítését hasonló elven, amelyért MOBILE token-t kaphatnak az ilyen hotspotot üzemeltető “bányászok”. Látható, hogy mennyire ambiciózus projektről van szó, amely az okosvárosok decentralizált infrastruktúrája alapjának kiépítését tűzte ki céljául.

Ezt bővítenék ki az új HIP szerint egy energia alhálózattal is.

Mindent is decentralizálhatunk az infrastruktúra világában?

Az ENERGY alhálózat terve

A Helium Foundation legutóbbi jelentős javaslata egy új alhálózat létrehozására irányul, az a Helium ökoszisztémán belül ENERGY néven. A cél az egy olyan DePIN rendszert alakítsanak ki, amely jutalmazza a felhasználókat a napenergia termeléséért és akkumulátoros tárolásban történő részvételükért, hogy ezzel hozzájáruljanak az energiapiac decentralizálásához.

Az ENERGY alhálózat célja tehát hogy a háztulajdonosokat felhatalmazza arra, hogy villamos energiatermelőként részt vegyenek és profitálni tudjanak az energiapiacból, amelyeket hagyományosan központosított cégek uralnak. 

A cél tehát decentralizált erőforrások integrációja és jutalmazási ösztönző mechanizmus kiépítésével. Csak példaként említik kezdetnek a napelemes rendszereket és akkumulátorokat, lehetővé téve, hogy hozzájáruljanak a hálózat stabilitásához és jutalmakat szerezzenek.

Fő előnyök

  • Kettős bányászat: A meglévő Helium Hotspotok mind IOT, mind ENERGY jutalmakat szerezhetnek.
  • IOT hálózat kihasználása: A szenzoradatokat a jelenlegi IOT infrastruktúrán keresztül továbbítanák, kihasználva és növelve a hálózati aktivitást.
  • Növekvő DC égetés: Jelentős Data Credit égetést eredményez, ami potenciálisan növelheti az HNT értékét. (Ez a HNT tokenomicsának fontos része!)
  • Helium terjeszkedése: Az alapítvány ezáltal belép a megújuló energia szektorába, bővítve társadalmi hasznosságát és piaci elérését.
  • Fenntarthatóság: A felhasználók megújuló energia termeléséért és tárolásáért járó jutalmak elősegítik a zöld energia gyakorlatok meghonosítását, és csökkenteni kívánják a karbonlábnyomot.

A HIP 128 javaslatról jelenleg vita folyik, melyet a Helium közösségi csatornáin tárgyalnak. Véleményünk szerint érdemes szemmel tartani a DePIN iparágat, és azon belül ezt a projektet is, mivel ilyen ambíciózus tervekkel nagy jövő állhat a Helium Foundation előtt, ami a HNT token árfolyamára is kifejezetten jó hatással lehet.

(Nem pénzügyi tanács, minden esetben javasoljuk a saját kutatás elvégzését mielőtt bármilyen eszközbe fektetnétek!)

További híreket, projekt- és kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/crypto.news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img