Polkadot kincstári jelentés

spot_img

A Polkadot blokkláncáért felelős alapítvány kincstára közel 245 millió dollár értékű eszközt tartalmaz, de ez nem azt jelenti, hogy a platformnak csupán két évnyi működésre elég fedezete van – annak ellenére, hogy ilyen aggodalmak merültek fel a közelmúltban.

Pénzügyi jelentések és közösségi aggodalmak

A közösség aggályai akkor merültek fel, amikor egy Polkadot kincstári jelentés azt állította, hogy a projektnek jelenlegi költekezési ütem mellett csak két évre elegendő költségvetése van. Tommi Enenkel, a Polkadot fő nagykövete, a 2024 első felére vonatkozó június 28-i jelentésében azt írta, hogy a kincstár működése egyre bonyolultabbá és nehezebben érthetővé válik.

„A jelenlegi költekezési ütem mellett a kincstárnak körülbelül két évre elegendő forrása van, bár a kriptovalutában denominált kincstárak volatilitása miatt nehéz ezt biztosan megjósolni” – tette hozzá Enenkel. Ez a megjegyzés vitákat váltott ki a szigorúbb költségvetési megközelítésről és a rendszer inflációs paramétereinek megváltoztatásáról.

Polkadot bemutató

A kincstár bevételei és tartalékai

Azonban a Polkadot kincstára úgy tűnik nem fog kifogyni a pénzből a jelenlegi 245 millió dollár elköltése után sem, mivel a teljes token infláció (ami a valójában a kiosztott staking jutalmak) körülbelül 7%-a a kincstárba kerül. Giotto de Filippi, népszerű DOT aktivista, elmagyarázta, hogy a kincstár folyamatosan új forrásokkal bővül a staking révén, biztosítva, hogy mindig legyen elég forrás a kincstárban.

„A Polkadot inflációja megoszlik a stakerek és a kincstár között, hogy biztosítsa a kincstár állandó pénzellátását… Tehát nincs értelme a pénzről beszélni” – mondta Filippi a Cointelegraphnak.

A blokklánc 188 millió dollár értékű likvid eszközt tart, elsősorban saját natív Polkadot (DOT) tokenjében, valamint stabilcoinokban, mint a Tether (USDT) és az USD Coin (USDC). Az év első felében a Polkadot költekezései jelentőset nőttek, összesen 87 millió dollárt költött a szervezet, amelynek több mint 40%-a, 36,7 millió dollár reklámokra, influenszerekre, konferenciákra és eseményekre ment el.

Tommi Enenkel azonban megjegyezte, hogy akkoriban több értéket kaptak adott mennyiségű DOT-ért, mivel a token ára 2024 márciusának közepén elérte az 11,46 dolláros lokális csúcsot, ami a legmagasabb érték 2022 májusa óta. A DOT azóta 6,33 dollárra esett vissza, de a hét folyamán közel 11%-ot emelkedett. 

Ez a megközelítés azonban nem biztos, hogy sokat javít a lényegi problémán, ami pedig hogy a kincstár rengeteget költ marketingre, miközben a felhasználói aktivitás nem növekszik a blokkláncon – ugyanakkor a Polkadot fejlesztői az egyik legaktívabbak.

Költekezési aggályok és javaslatok

Enenkel szerint a „kincstár felhasználásával kapcsolatos aggodalmak növekednek”, mivel annak egyenlege 2023 közepe óta csökken. A kincstár bevételei 58,5%-kal csökkentek 2023 második feléhez képest, 414,291 DOT-ról 171,696 DOT-ra esve, amit a hálózati díjak csökkenésének tulajdonítottak.

A kincstár az év első felében csak több mint 5,2 millió DOT bevételt szerzett az inflációból, szemben az előző félévi 7,8 millió DOT-tal. 

Enenkel abban látja a rendelkezésre álló tőke hatékonyabb felhasználását, ha különböző osztályokat és végrehajtószerveket hoznak létre a Polkadot alapítványon belül, amelyeknek nagyobb felelősségi kört adnak, és vezető szerepet biztosítanak nekik.

Arra is felszólított, hogy csökkentsék a DOT “nem ideális” 10%-os inflációs rátáját az eladási nyomás csökkentése érdekében, mivel “egy többnyire DOT-ban denominált kincstár vásárlóerejét egy szilárd DOT/USD árfolyamból nyeri”.

/CoinTelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img