Bitcoin lavina: a német, az amerikai és a japán kormányzat is egyszerre dobják piacra a kriptóikat

spot_img

Az elmúlt napokban 3.5 milliárd dollár értékű bitcoint küldtek német, amerikai és japán kormányzati kripto tárcákról a Coinbase, Bitstamp, Kraken és Bitget kripto tőzsdékre, valamint ismert OTC és market maker kereskedők által üzemeltetett címekre. A jelenség arra utal, hogy több állami szereplő is arra készül, hogy piacra dobja a nála felhalmozódott kriptovaluták egy részét, vagy egészét.

A német kormányzati szervekhez köthető tárcákról a napokban délelőtt 9 óra körül kezdték el végrehajtani az utalásokat. Az Arkham blokklánc elemző oldal által figyelt címeken korábban ~50 000 bitcoint halmoztak fel, ami valószínűleg egy német kalózoldal, a Movie2k üzemeltetőinek tavalyi letartóztatása után került a német hatóságok birtokába.

Németország az elmúlt két hétben, 30 különböző tranzakció során 7800 BTC-t küldött különböző kripto tőzsdékre, melyek az utalások idején kb. 490 millió dolláros értéket képviseltek. Azt senki sem tudja, hogy a fennmaradó ~40 000 bitcoinjukat is most tervezik-e értékesíteni.

Az Egyesült Államok a múlt héten, június 26-án hajtott végre egy 3 940 BTC-s utalást a Coinbase-re. A tranzakció egy olyan címről érkezett, ami elemzők szerint Banmeet Singh egykori drogdíler letartóztatása után került amerikai felügyelet alá. A tranzakció kb. 240 millió dollár értéket képviselt. Az USA ezen felül még további ~13 milliárd dollár értékű kriptovalutával, főként bitcoinnal rendelkezik, amelyek hasonló eljárások során kerültek a birtokába. Ezek a kriptovaluták más tárcákon vannak elhelyezve, így jelenleg semmi sem utal arra, hogy a teljes készlet eladására készülnének.

Ma, azaz péntek hajnalban a 2014-ben bedőlő japán MtGox tőzsde végrehajtója egy 47 000 bitcoinos, 2.7 milliárd dollár értékű utalást hajtott végre a Bitget kripto tőzsdére. A MtGox a 10 évvel ezelőtt bekövetkező csődjéig a világ legnagyobb kripto tőzsdéje volt, de leállásának tisztázatlan körülményei miatt csődeljárása egészen mostanáig húzódott.

A japán hatóságok a múlt héten jelezték, hogy júliustól megkezdik az ügyben érintett károsultak kifizetését. Ennek keretében 9 milliárd dollárt fognak kiosztani a MtGox egykori felhasználóinak, amiből 8 milliárd dollárt BTC-ben utalnak át. Ennek kicsivel több, mint harmadát küldték át ma reggel a Bitgetre, ami a hivatalos dokumentumok szerint az egyik olyan tőzsde lesz, ami részt vesz az áldozatok kártalanításában.

Ha folytatódnak a Movie2k lefoglaláshoz köthető német eladások és japán is teljes mértékben kifizeti a MtGox károsultjait, rövid időn belül ~140 000 BTC, vagyis mintegy 8 milliárd dollár értékű kriptovaluta kerülhet ismét kereskedelmi forgalomba. A bitcoin árfolyama cikkünk írásáig 55 000 dollárig esett, ami hétfő óta 14%-os csökkenést jelent. A BTC 2024 márciusában érte el az eddigi rekordjának számító 73 700 dolláros árfolyamát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Forma-1: légy 3 napra a legnagyobb kripto tőzsde vendége és nézd a versenyt élőben a Hungaroringen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img