Bővül az orosz digitális rubel projekt

spot_img

Lassan egy éve adtunk hírt arról, hogy Oroszország elindította CBDC projektjének kísérleti fázisát. Az azóta eltelt idő alatt a digitális rubelt egyre több ember és vállalat kezdte el használni, amelyek száma folyamatosan növekszik a statisztikák szerint. Ennek hatására szeptember 1-jétől az Orosz Központi Bank új résztvevőket fog bevonni a digitális rubel kísérleti projektjébe – mondta a szabályozó hatóság első elnökhelyettese Olga Skorobogatova a Pénzügyi Kongresszuson. 

A bank alig több mint egy évvel ezelőtt indította el a CBDC pilotját, amelyben 11 orosz városban mintegy 600 kiválasztott magánszemély vett részt kezdetben. A pilot program azóta csak kisebb mértékben bővült, a moszkvai metró és a nagyobb bankok egy kis csoportjával.

“Kísérleti projektünket szeptember 1-jétől valódi tranzakciókra is kiterjesztjük. […] Jelenleg 12 bank vesz részt a kísérleti projektben, további 19 bank bevonása, pedig folyamatban van. Szeretnénk jelentősen növelni a kísérleti programban részt vevő magánszemélyek és vállalatok számát is.”

Az orosz CBDC-t 2025 végéig kívánják élesíteni országszerte. Skorobogatova a kongresszuson hozzátette, hogy a Központi Bank “rengeteg kérelmet és kérést” kapott a digitális rubel használatára vonatkozóan az állampolgároktól és az orosz vállalkozásoktól országszerte. Véleménye szerint valós igény mutatkozik arra, hogy a projektet kiterjesszék az összes bankra és az esetleges résztvevők nagyobb létszámára.

A Központi Bank álláspontja szerint a kísérleti projektet még ebben az évben 9000 magán és 1200 jogi személyre fogják kiterjeszteni. A Központi Bank statisztikája alapján a kereskedelmi banki partnerei eddig mintegy 19 000  peer-to-peer CBDC tranzakciót felügyeltek, a kiválasztott kísérleti felhasználók mintegy 6000 fizetést hajtottak végre digitális rubellel 35 000 okosszerződéses tranzakció mellett. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Jövő héten indul a digitális rubel

/cryptonews, pravda.ru/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img