5 érv, amely szerint közel a BTC bikás trendfordulója

spot_img

A Bitcoin árfolyam-volatilitás és az öt hónapos mélypontok ellenére számos kulcsfontosságú mutató arra utal, hogy még mindig van miért bikás hangulatúnak lennünk. Az alábbiakban bemutatunk öt érvet, ami a BTC árfolyam-pályájának lehetséges megfordulására utal.

Bikás divergencia növeli a BTC fellendülés kilátásait

A Bitcoin július elejét viharosan indította, több mint 10,50%-ot zuhant, és július 7-én 57 000 dollár körül mozgott. A legalacsonyabb ponton a BTC 53 550 $-t ért el, a veszteségeket a kínálati dömpingtől való félelem vezette, amit a Mt. Gox folyamatban lévő – több mint 140 000 BTC visszatérítése az ügyfeleinek – valamint a német kormány BTC eladási indítottak.

A Bitcoin legutóbbi áresését a csökkenő árak és az emelkedő relatív erősség index (RSI) közötti növekvő eltérés kísérte. Ez az eltérés jellemzően azt jelzi, hogy az eladási nyomás gyengül, annak ellenére, hogy az árfolyam továbbra is zuhan. Ezt hívják bullish divergence-nek. A technikai elemzésben ez a forgatókönyv gyakran utal a jelenlegi csökkenő tendencia lehetséges megfordulására vagy lassulására.

BTC RSI divergence
A BTC árfolyamának csökkenése és az RSI növekvése közti divergencia egy bikás jel | Forrás: CoinTelegraph

Bullish kalapács, túladott RSI

Két másik klasszikus technikai indikátor is alátámasztja a bullish fordulat forgatókönyvét. Először is, a Bitcoin július 5-én bullish hammer gyertya mintázatot alakított ki, amelyet a napi gyertya felső végén egy kis test jellemez, hosszú alsó kanóccal és kevés felsővel. Hasonló helyzetet láttunk májusban is.

Másodszor, a Bitcoin napi RSI-értéke a 30-as túladott küszöb közelében lebeg, ami gyakran megelőzi a konszolidációs vagy helyreállítási időszakot. Jacob Canfield elemző szerint ez a mutató jelezheti a fellendülést, és a BTC potenciálisan visszatérhet a 70 000 dollár feletti korábbi lokális csúcsra.

BTC bullish hammer may mark the bottom
Jacob Canfield szerint ez a legtisztább bikás helyzet a BTC chartot elnézve | Forrás: Jacob Canfield

A Wall Street a szeptemberi kamatcsökkentésre fogad

Július 7-én a Wall Street-i kereskedők a CME által gyűjtött adatok szerint 72%-os valószínűséget láttak arra, hogy az Egyesült Államok jegybankja 25 bázisponttal csökkenti a kamatlábakat. Egy hónappal ezelőtt ugyanennek a valószínűsége 46,60% volt. Ez tovább növeli a kockázatos eszközök, köztük kriptopiac pozitív árfolyam kilátásait.

Az alacsonyabb kamatlábakra vonatkozó várakozások az Egyesült Államokban a munkaerő-felvétel ütemének lassulása miatt emelkedtek.

Amikor a munkaerőpiac gyengül, a Fed gyakran fontolgatja a kamatlábak csökkentését a gazdasági tevékenység ösztönzése érdekében

Az alacsonyabb kamatlábak pedig általában kedvezőek a Bitcoin és más kockázatosabb eszközök számára, mivel kevésbé vonzóvá teszik a hagyományos biztonságos befektetéseket, például az amerikai kincstárjegyeket.

Bitcoin ETF befektetők visszatérnek a júliusi csökkenés után

A BTC-piac másik bullish indikátora, hogy két egymást követő nap kiáramlását követően ismét beáramlás indult az amerikai székhelyű spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokba (ETF).

Július 5-én, amikor az USA gyenge munkanélküliségi adatokat jelentett, ezek az alapok együttesen 143,10 millió dollár értékű BTC-t vonzottak a Farside Investors adatai szerint, ami a Wall Street-i befektetők növekvő kockázati hangulatát jelzi.

A beáramlások élén a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) állt 117 millió dollárral. A Bitwise Bitcoin ETF (BITB) 30,2 millió dolláros nettó beáramlást könyvelhetett el, az ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) és a VanEck Bitcoin Trust (HODL) pedig 11,3 millió, illetve 12,8 millió dolláros beáramlást.

Ezzel szemben a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 28,6 millió dolláros nettó kiáramlást tapasztalt.

A BlackRock vezérigazgatója nagyon bullish a Bitcoinnal kapcsolatban

Az amerikai pénzkínálat ismét bővül

További felfelé mutató jeleket ad a Bitcoin számára az amerikai M2-kínálat közelmúltbeli növekedése, amely a készpénzt, a folyószámlabetéteket és a könnyen átváltható közeli pénzeket, például a takarékbetéteket, a pénzpiaci értékpapírokat és más lekötött betéteket magában foglaló pénzkínálatot méri.

2024 májusától az M2 pénzkínálat éves szinten mintegy 0,82%-kal nőtt, ami a 2023. októberi 4,74%-os csúcspontról 3,50% körülire csökkentette az összesített csökkenést.

Az M2 pénzkínálat növekedése a Bitcoin szempontjából poztív jel, mivel arra utal, hogy növekszik a gazdaságban jelenlévő likviditás mennyisége. A több forgalomban lévő pénz nagyobb befektetéseket eredményez az olyan kockázatosabb eszközökbe, mint a Bitcoin, mivel az olyan hagyományos befektetések, mint a megtakarítások és a kötvények alacsonyabb hozamot kínálnak.

M2 money supply rate is rising again
Az M2 money supply 2024-ben végre ismét növekvő pályát mutat | Forrás: FRED

A Bitcoin bányász kapituláció szintén lokális aljat jelez

Ahogy korábban megírtuk, a bitcoin bányászok kapitulációs mutatói közelítenek a 2022 végi FTX összeomlást követő piaci mélypont során látott szintekhez, ami a BTC potenciális lokális alj-pontjára utal. A bányászok kapitulációja akkor következik be, amikor a bányászok kikapcsolják régi, már nem elég energiahatékony bányászgépeiket, és/vagy eladják bányászott Bitcoinjaik és tartalékaik egy részét, azért hogy talpon maradjanak, számláikat fedezni tudják, vagy  fedezzék a Bitcoin kitettséget.

A piaci elemzők a kapituláció több jelét is kiemelték az elmúlt hónapban, amely során a Bitcoin ára 68 791 dollárról egészen 53 550 dollárig esett. Az egyik figyelemre méltó jel a Bitcoin hashrate – a Bitcoin-hálózatot biztosító teljes számítási teljesítmény – jelentős csökkenése.

A hashrate 7,7%-kal esett, és négyhavi mélypontra, 576 exahash/másodpercre esett, miután április 27-én rekordmagasságot ért el. 

Bitcoin network true hashrate drawdown
A Bitcoin hálózat hashrate csökkenése az FTX botrány utáni piaci aljéval egyezik meg jelenleg | Forrás: CryptoQuant

Ahogy a gyengébb bányászok kivonulnak a piacról, vagy csökkentik a tevékenységüket, a versenyképesebb bányászok nagyobb nyereségre tesznek szert, ami stabilizálhatja a működésüket, és csökkentheti a BTC eladásának szükségességét. Ezek a mérőszámok azt jelzik, hogy a Bitcoin-piac talán közeledik a mélypontjához, hasonlóan a korábbi ciklusokhoz, amikor a bányászok eladása és a működés csökkentése megelőzte a piaci fellendülést.

Ez a cikk nem tartalmaz befektetési tanácsokat vagy ajánlásokat. Minden befektetési és kereskedési lépés kockázattal jár, és az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, amikor döntést hoznak.

/CoinTelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img