Senki sem tudja, hogy mi történt a bolgár hatóságok által lefoglalt 200 000 bitcoinnal

spot_img

Németország tegnap egy minden eddiginél nagyobb, 950 millió dolláros bitcoin eladást hajtott végre. A kormányzat által tavaly lefoglalt 50 000 BTC közel fele ezzel ismét piaci forgalomba került, aminek kapcsán úgy gondoltuk, hogy egy másik emlékezetes, szintén állami szereplőhöz köthető bitcoin történetet is érdemes lenne felidézni.

A bolgár hatóságok 2017 májusában 213 519 bitcoint foglalhattak le, miután felszámoltak egy kiberbűnözéssel foglalkozó szervezetet. A “Pratka/Virus” akció a Bolgár Szervezett Bűnözés Elleni Küzdelem Főigazgatósága (GDBOP) és nemzetközi bűnüldöző szervek, köztük a Délkelet-európai Bűnüldöző Központ (SELEC) együttműködésével zajlott.

A művelet célja egy kifinomult kiberbűnözői hálózat felszámolása volt, ami egy olyan szoftvert fejlesztett ki és telepített különböző kereskedelmi vállalatok és a bolgár vámhivatal számítógépeire, ami lehetővé tette az adatok manipulálását és pénzügyi csalások végrehajtását. Elsődleges módszerük az volt, hogy irányítást szerezve a bolgár vámhivatal  rendszerei felett “letisztázták” és ezzel elkerülték az általuk behozott nagyértékű árucikkek (pl.: autók) utáni kötelező jövedéki adó megfizetését.

Az ügy feltárása során a bolgár hatóságok 23 gyanúsítottat vettek őrizetbe és különböző vagyontárgyakat foglaltak le. Ennek része lehetett az a 213 519 bitcoin is, amibe a bűnözők a nyereségüket átváltották. A 2017 májusi akció idején a bitcoinok értéke megközelítőleg 500 millió amerikai dollár volt, ma viszont már zöbb 12 milliárdot érnek.

Az állítólag lefoglalt bitcoinról az üggyel kapcsolatban kiadott SELEC jelentésből szerzett tudomást a világ. Bár az ezzel kapcsolatos hírek anno be is járták a nagyobb híroldalakat, a bitcoinok tényleges sorsáról azóta sem lehet tudni. 2017 óta már több szervezet, kriptós és pénzügyi szaklapok, jogászok és más szakértők kértek tájékoztatást ezzel kapcsolatban a bolgár állami szervektől, akik soha nem adtak egyértelmű választ arra, hogy mi történt a bűnszervezet bitcoinjaival. Ma árfolyamon számolva a több mint 200 000 BTC az ország GDP-jének több mint 13%-a lenne.

Állami szereplők által tartott bitcoinok száma

Ha a hatóságok kezébe került a 213 000 BTC-s készlet, Bulgária a világ két legnagyobb bitcoin tulajdonosa közé tartozhat. Hozzájuk hasonló, 200 000 BTC-t meghaladó mennyiséggel csak az USA rendelkezik, ami szintén különböző bűncselekmények feltárása után jutott hozzá a bitcoin vagyonához. Az őket követő összes többi állami szereplő is legfoglalásokkal tett szert a kitettségére, kivéve El Salvadort, ami 2021 óta hivatalosan is nyitott a bitcoin felé és államilag elismert fizetőeszközzé tette azt. Salvador jelenleg 5770 darab, állami befeketés formájában vásárolt bitcoinnal rendelkezik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img