A Bitcoin hashrate szerint zajlik a “bányász kapituláció”

spot_img

A Bitcoin hashrate megtörte 18 hónapja tartó emelkedő trendjét, ami bányászok esetleges kapitulációját jelzi a felezés következtében csökkent BTC hozamnak és a növekvő energiaáraknak köszönhetően.

A letörés a hash rátában azt is jelezheti, hogy egyes miner ​​cégek eladják bányászott Bitcoin-jukat – ahogyan azt Ki Young Ju, a CryptoQuant on-chain elemző vállalat alapítója és vezérigazgatója is megjegyezte. 

A CryptoQuant alábbi blokklánc metrikákra épülő grafikonja is alátámasztja ezt a feltételezést, hiszen jól látszik rajta az óriási kiugrás, ami azt jelzi, hogy a napokban március óta nem látott eladási volument produkálták a minerek.

Miners' OTC Bitcoin selling
A bányászok OTC piacon értékesített BTC mennyisége március óta nem látott magasságokban | Forrás: InvestAnswers

A bitcoin hash-rátája, a bányászat nehézségének kulcsfontosságú mérőszáma. Ez 18 hónapos töretlen emelkedő trendhez képest leromlott, ami a bányászok esetleges kapitulációjára utal.

A valós hashrate a közelmúltban körülbelül 586 exahash-re esett vissza másodpercenként (EH/s) a korábbi csúcs, 657 EH/s-ről, ahogy a lenti grafikonon is jól látszik.

Bitcoin total hashrate
A Bitcoin hasrahte-je letört az all time high magasságból, megtörve felfelé tartó trendjét | Forrás: Blockchain.com

Ez a letörés azt is jelezheti, hogy egyes bányászati ​​cégek eladják BTC-jüket – ahogy azt Ki Young Ju, a CryptoQuant alapítója és vezérigazgatója is megjegyezte.  Egy június 13-i X bejegyzésben kijelentette: „A bitcoin hash rate 18 hónapos emelkedő trendje megtört, ami arra utal, hogy egyes bányászok kapitulálnak.”

Az adatok szerint azonban a bitcoin-bányászati ​​cégek a hashrate csökkenése ellenére sem adtak el jelentős mennyiségű Bitcoint. A CryptoQuant szerint a kriptovaluta tőzsdékre irányuló bányász forgalom a május 21-i 15 470 BTC havi csúcsról június 13-án mindössze 7 239 BTC-re csökkent.

A Bitcoin árfolyamának közelmúltbeli csökkenése, amely a június 5-i több mint 71 100 dollárról 66 800 dollárra esett, úgy tűnik, nem a bányászok kapitulációjának tudható be. Valójában az áresés úgy következett be, hogy a tőzsdékre irányuló napi bányász beáramlás csökkent.

A hashrate csökkenése azt jelzi, hogy a bányászati ​​cégek lekapcsolták a régebbi generációs ASIC chipes ​​eszközöket, amelyek a Bitcoin negyedik felezése óta veszteségessé váltak.

A Deutsche Telekom belép a bitcoinbányászatba

A Blockchain.com szerint június 12-én a Bitcoin teljes hashrate 586 377 terrahash per másodpercre (TH/s) esett.

A CoinShares április 19-i jelentése megjósolta ezt az átmeneti csökkenést, de előrejelzése szerint a hash ráta aránya 2025-re 700 exahash-ra emelkedik. Predikcióik azonban beigazolódni látszanak, miszerint a felezés után akár 10%-kal is csökkenhet, mivel a bányászok lekapcsolják a veszteséges ASIC-keket.

A jelentés az átmeneti csökkenést a felére csökkenő Bitcoin jutalomnak és az emelkedő villamosenergia-árak miatt megnövekedett bányászati ​​költségeknek tulajdonítja. A bányászati ​​tevékenység jövedelmezősége ugyanis nagymértékben függ a villamosenergia-költségektől.

A Hashrate Index május 2-i bejegyzése szerint a régebbi ASIC modellek, például az S19 XP és az M50S++ veszteségesen működnek, amennyiben a villamos energia költsége meghaladja a 0,09 dollárt kilowattóránként.

Az S19j Pro+, j Pros és M30S++ gépek pedig akkor válnak veszteségessé, ha a költségek 0,06 és 0,07 dollár között vannak kilowattóránként.

A helyzet rávilágít a bányászati ​​jövedelmezőség és a működési költségek közötti kényes egyensúlyra, ahol a villamosenergia-árak döntő szerepet játszanak a bányászati ​​tevékenység fenntarthatóságában.

A 66 000 dolláros árszint kritikus a Bitcoin számára, mivel jelenleg a bányászok egy olyan “szürke zónában” vannak, ahol még épp fair árat kapnak a kibányászott BTC-ért, amivel a hatékony entitások profitábilisek tudnak lenni. 

Ez a “fair ár” körülbelül 65 000 és 66 000 dollár között mozog. Amennyiben a Bitcoin 65 000 dollár alá süllyed, a bányászok egy része a rendkívül alulfizetett zónába kerülne, vagyis le kellene kapcsolniuk gépeiket. Ezáltal csökkenne a hashrate, azonben nőne a bányász profitábilitás is ugyanakkor, mivel kevesebb bányász között oszlana meg ugyanaz a BTC jutalom.

Bitcoin miner profitability
A bányászok profit/veszteség görbéje a BTC árszintnek megfelelően | Forrás: InvestAnswers

Érdemes még megjegyezni, hogy a bányász kapituláció rend szerint a lokális aljak közelében szokott bekövetkezni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/Crpytointelligence, InvestAnswers/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img