Jelenlegi kriptoadózási helyzet Portugáliában

spot_img

Portugália Európa legkriptobarátabb országa, adórendszere és kriptopolitikája egyedülálló lehetőségeket teremt a kriptovilág számára. Jelenleg Portugáliának nincs külön szabályozási kerete a kriptovalutákra vonatkozóan. A kriptos tevékenységeket jelenleg a pénzmosás elleni (AML) és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló törvények szabályozzák, amelyek megfelelnek az EU-s szabványoknak. 

Az Európai Értékpapír- és Piaci Hatóság (ESMA) kezdeményezésére megállapított kriptoeszközökre vonatkozó egységes piaci szabályok még nagyobb egyértelműséget fognak vinni Portugália kripto szabályozásába, amelyek várhatóan év végén kerülnek bevezetésre, de például a kriptos értékesítés és promóció egyelőre tisztázatlanul marad.

Portugália a közelmúltban kezdett el alkalmazkodni olyan uniós kezdeményezésekhez, mint az elosztott főkönyvi technológiai (DLT) kísérleti rendszer, amely új piaci lehetőségeket teremt a portugál kereskedelemben és a pénzügyi szektorában. Első és legfontosabb, hogy a portugál kriptos vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Banco de Portugal, a Portugál Központi Bankhoz, amely egyben felügyeli az AML és terrorizmus finanszírozás elleni előírások betartását is. (Minden 1000 eurót meghaladó kripto tranzakció alaki követelményeken és azonosítási folyamatokon megy át.) 

Kriptoadózási keretrendszer Portugáliában

Portugália “adómentes” politikája miatt is népszerű. Az egyéni befektetőkre nem vonatkozik a tőkenyereség-adó vagy áfa. A hivatásos kriptokereskedők esetében a helyzet kissé eltérő. 2023. január 1-je óta a portugál személyi jövedelemadó-törvény értelmében új adórendszer lépett életbe. Az adórendszer a kriptos bevételeket három különálló kategóriába sorolja: tőkejövedelem, tőkenyereség és önfoglalkoztatásból származtatható bevétel.

A tőkejövedelem a passzív kriptobefektetésekből származó bevételt jelenti, például a befektetésekből származó bevételt. Ebben az esetben a bevétel 28%-a után kell adózni.

A tőkenyereség utáni adó akkor lép érvénybe, ha egy évnél rövidebb ideig tartott kriptot ad el az illető. Ezek a nyereségek is 28%-os átalányadókulccsal adóznak. Ha azonban az adóköteles jövedelem, beleértve ezt a nyereséget is, meghaladja a 78 834 eurót, a nyereséget progresszív adókulcsok terhelhetik. Ezek az adókulcsok 14,5% és 53% között mozognak.

Az önfoglalkoztatásból származó jövedelem a kriptoval kapcsolatos önálló vállalkozói tevékenységekből, például a bányászatból származó bevétel. Ezt a fajta jövedelem típust is a progresszív adókulcsok terhelik 14,5% és 53% között.

A vállalkozások számára a kriptos tevékenységekből származó bevétel üzleti bevételként adózik. Ha egy vállalkozás tevékenységekből származó bruttó bevétele 200 000 euró alatt volt az adózó évet előző évben, akkor ennek a bevételnek a 15%-a szintén progresszív adókulccsal adózik.

Portugália adórendszerének egyedülálló aspektusa a “kilépési adó”. Ha megszűnik az adórezidens, 28%-os adót kell fizetni a kriptoeszközök piaci értéke és beszerzési költsége közötti különbségre. Ennek kiszámítása a First-In-First-Out (FIFO) módszerrel történik.

Kriptobányászatból származó adókötelezettség Portugáliában

Portugáliában legális a kriptobányászat, viszont a kriptovaluta bányászathoz speciális adószabályok vonatkoznak. Az egyéni bányászok esetében 5%-os fix költségtételt kell alkalmazni. Ha például 100 eurót keres az illető bányászatból, akkor csak 95 euró után fog adózni, de ha már eladja a kibányászott kriptovalutát, akkor a bevétel 85%-a után kell az adót megfizetni. A vállalkozások esetében a bányászatból származó bruttó bevétel 95%-a progresszív adókulccsal fizetendő.

A portugál kriptoadózás kialakulása napjainkig

  • 2016 – A kriptovaluták nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek, ezért megadózhatatlan.
  • 2017. augusztus 1. – A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem érdekében létrehozott szabályozási normák bevezetése (83/2017).
  • 2018. július 1. – A 38/2018 rendelet elfogadta a MiFID II követelményeit a kriptoeszközök értékesítésére és promóciójára vonatkozóan.
  • 2020. április – Megjelent a digitális átállási cselekvési terv, amely elősegíti a digitális üzleti átalakulást és a technológiai tesztelés rugalmas szabályozását.
  • 2020. augusztus – Az (EU) 2018/843 irányelv integrálva lett a 83/2017 sz. törvénybe, az ország pénzmosási és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem keretének megerősítésére.
  • 2020. augusztus – A Banco de Portugal közleményt adott ki a virtuális eszközszolgáltatók regisztrációjára.
  • 2024. december – A MiCAR teljes egészében be lesz vezetve.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.  

Kriptoadózási körkép a nagyvilágból

/coinpedia, portugal központi bank/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img