Áttöri-e a Bitcoin idén a korábbi all time high-t?

spot_img

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a Bitcoin hamarosan visszatérhet a növekedési pályára, és új rekordot érhet el 2024-ben.

Hasonló mintát mutat a BTC, mint a 2016-os vad bikafutam kezdetén

Bár a BTC ára augusztus 5-én több mint 25%-kal esett vissza a globális piaci pánikszerű korrekció közepette, egyre több jel utal arra, hogy ez a csökkenés csupán egy medvecsapda lehetett. 

A Bitcoin árfolyama a heti grafikonokon bullish divergenciát mutat. A BTC ára július óta egyre alacsonyabb mélypontokat ér el, míg a relatív erősség index (RSI) nevű indikátor magasabb mélypontokat formál. Ez a divergencia arra utal, hogy a csökkenő lendület gyengül, és egy esetleges fordulat a felfelé irányban hamarosan bekövetkezhet.

A bullish divergenciák megerősítéséhez azonban más technikai indikátorokat is érdemes figyelembe venni. Egy ilyen további jel, hogy a Bitcoin az elmúlt héten egy hosszú lábú Doji-gyertya mintát formált, ami egy erős trend (akár felfelé, akár lefelé tartó) után potenciális fordulatra vagy legalábbis egy szünetre utalhat a trend folytatása előtt.

BTC 1 week chart
A hetes charton jól látszik az említett bullish divergencia az árfolyam és az RSI indikátor között, valamint a Doji-gyertya | Forrás: Roman_Trading

A Doji gyertya mellesleg egy lehetséges bikás zászló mintázat alsó trendvonalánál megnövekedett vásárlási volumennel pattant vissza. Ez azt mutatja, hogy a kereskedők erősen hisznek egy esetleges árfolyam visszapattanásban.

A bikás zászlók általában bullish trendfolytató minták. Ezért amennyiben ez a mintázat validálódna – tehát lenne egy erős zárás a zászló felső trendvonala fölött -, az egy rallyt válthat ki. Az árfolyam ezt követően a korábbi emelkedő trend méretével megegyező mértékben emelkedhet, mielőtt a zászló kialakult.

Tehát, a bull flag, a Doji gyertya és a bullish divergencia együttes jelei segíthetnek abban, hogy a BTC ára áttörje a $79,000-os szintet, és új rekordot érjen el a következő hónapokban – mely egészen a rég várt $100 000-os magasságokig is elérhet akár.

BTC bull flag
A BTC charton kialakult bull flag alakzat, és lehetséges kitörési mintája | Forrás: TradingView

A Bitcoin bálnák tovább halmoznak

A Bitcoin bullish fordulatának jeleit tovább erősítik az on-chain adatok, amelyek a leggazdagabb befektetők, más néven „bálnák” tevékenységét követik nyomon.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Glassnode adatai szerint a legalább 1,000 BTC-t birtokló Bitcoin bálnák 2015 óta nem látott mértékben akkumuláltak – az elmúlt 30 napban körülbelül 73,350 BTC-t vontak ki a tőzsdékről.

Ez is erősíti a bikás hangualtot, hiszen a piac általában bullish jelként értelmezi a Bitcoin kivonások megugrását a tőzsdékről, mivel ez arra utal, hogy a befektetők hosszabb távon akarják tartani BTC-jüket, ahelyett, hogy más kriptovalutákra vagy fiat pénzre váltanák át.

Makrogazdasági tényezők, kamatcsökkentési várakozások és a CPI adatok jelentősége

A makrogazdasági mutatók szintén erősítik a Bitcoin bullish fordulatra vonatkozó kilátásait. Az augusztus 12-i  CME adatok alapján a piac 100%-os bizalommal várja az Egyesült Államok Federal Reserve kamatcsökkentését szeptemberben. A kérdés most főleg az, hogy 25 bázispontos (bps) kamatcsökkentés (valószínűsége 51,5%),vagy 50 bps következik-e – ez szintén pozitív jel a Bitcoin számára.

A hét továbbá kulcsfontosságú lehet a Fed kamatláb döntésével kapcsolatos kilátásainak tisztázása miatt, mivel augusztus 14-én kerülnek nyilvánosságra az amerikai termelői és fogyasztói árindex adatok. Bármilyen inflációs emelkedés jele visszatarthatja Jerome Powell Fed elnököt a szeptemberi kamatcsökkentéstől, ami viszont kockázatot jelenthet a Bitcoin és a szélesebb kriptopiac számára.

Összességében tehát annak ellenére, hogy a Bitcoin ára jelentős korrekciót szenvedett el, a technikai és makrogazdasági jelek arra utalnak, hogy a Bitcoin még mindig esélyes arra, hogy az év vége előtt áttörje a $74,000-os ATH szintet.

/CoinTelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img