20%-ra csökkent a recesszió esélye az USA-ban a Goldman Sachs szerint

spot_img

Goldman Sachs friss jelentése szerint a 2024-es amerikai recesszió esélye 25%-ról 20%-ra csökkent, ami pozitív fejlemény a gazdasági kilátások szempontjából.

Javuló kilátások

Az elemzést közzétevő Jan Hatzius, a bank vezető közgazdásza a kiskereskedelmi forgalom erősödését és a munkanélküliségi adatok javulását nevezte meg a korrekció fő okaként.

A jelentés arra is kitér, hogy amennyiben az augusztusi munkaerőpiaci adatok is kedvezőek lesznek, a recesszió valószínűsége akár 15%-ra is csökkenhet. Ez a pozitív irányú változás azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság ellenállóbb lehet a korábban várt negatív hatásokkal szemben, és megnöveli az úgynevezett “soft landing” tehát puha landolás esélyét.

Hatások a Bitcoinra

A lehetséges kamatcsökkentések vegyes hatással lehetnek a Bitcoin piacára. Tony Sycamore, az IG Markets elemzője szerint a Goldman Sachs kisebb módosítása nem valószínű, hogy jelentős kockázatvállalási hullámot indít el a pénzügyi piacokon, beleértve a kriptovalutákat is.

Markus Thielen, a 10x Research kutatási vezetője kiemelte, hogy bár a kamatcsökkentés kezdetben erősítheti a Bitcoint, egy esetleges recesszió bekövetkezése hosszú távon nem lenne kedvező a kriptovalutára nézve. Thielen emlékeztetett arra is, hogy 2019-ben a Bitcoin rövid időre 20%-kal erősödött, miután a Federal Reserve csökkentette a kamatlábakat.

Növekszik az intézményi befektetők érdeklődése a spot bitcoin ETF-ek iránt

Ellentétes vélemények

Nem minden közgazdász osztja azonban a Goldman Sachs optimizmusát. A JPMorgan például 2025-ig 45%-os esélyt lát egy recesszióra, kiemelve a munkaerőpiaci kereslet bizonytalanságait és a potenciális politikai kockázatokat.

Miközben a Goldman Sachs derűlátóbb, a globális gazdasági adatok vegyes képet festenek, különösen, mivel a gyártási szektor lassulása több régióban is érzékelhető.

Ez a bizonytalan gazdasági környezet, valamint a FED erre adott potenciális monetáris válaszai továbbra is kihívást jelentenek mind a hagyományos, mind a kriptoeszközök piacain, ezért érdemes fokozott figyelemmel kísérni a fejleményeket a következő hónapokban.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/CoinMarketCap/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img