Gyorsabb és olcsóbb Ethereum tranzakciókat ígér az Arbitrum

spot_img

Pénteken vált elérhetővé egy új Ethereum skálázódási megoldás, az Arbitrum fejlesztői csomagja, aminek elterjedésével jelentősen csökkenhetnek az Ethereum tranzakciók költségei.

A bitcoin árfolyama május 19-én 30%-ot vesztett az értékéből. Az önmagában is súlyos korrekció kifejezetten nehéz helyzetbe hozta az Ethereum decentralizált szolgáltatásain tevékenykedő tardereket. Ezeknek a kereskedőknek választaniuk kellett, hogy vagy benyelik a eséssel járó veszteségeket, vagy hajlandóak az 1000 dollárt is meghaladó tranzakciós díjakat megfizetve stabil coinokra átváltani a tokenjeiket.

Az elszálló tranzakciós díjak már korábban is okoztak problémákat az Ethereum számára. Nem kis mértékben ennek volt köszönhető a Binance Smart Chain decentralizált tőzsdéinek a felemelkedése, amelyeken néhány centből is meg lehetett úszni egy-egy utalást.

Az elmúlt években már több fejlesztői csoport is nekilátott, hogy megoldást találjon az Ethereum egyre fokozódó skálázódási problémájára. Ezekre a legnagyobb esélyt az úgynevezett rollupok, vagyis az Ethereum blokkláncon futó, másodlagos rétegek (layer 2) jelentik. A rollupok lényege, hogy a rajtuk működő alkalmazások nem továbbítanak minden egyes tranzakciót a fő Ethereum hálózat felé, hanem azokat nagyobb csomagokba összegyűjtve csak később, egyszerre küldik el az Ethereum láncnak.

Az Ethereum másodpercenként csak 15 tranzakciót tud feldolgozni, egy csomagba viszont több ezer, vagy még több utalás adatait is össze lehet tömöríteni, amiket így már nem egyesével, hanem egyetlen közös utalásként lehet rögzíteni a blokkláncon. A folyamat eredménye, hogy csökken az Ethereum leterheltsége, ami sokkal olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé.

Az első jelentősebb rollup indulása idén tavaszra volt betervezve. Az Optimism támogatását több decentralizált váltó, például a Synthetix és az Uniswap is bejelentette, ám a fejlesztési munkálatok végül jobban elhúzódtak, így a protokoll csak valamikor a nyár folyamán kezdheti meg a működését.

Ugyancsak most kezdett egyre népszerűbbé válni a Matic Network által fejlesztett layer 2 megoldás, ami egy februári rebrand óta már Polygon néven forog a köztudatban. A Polygont már több ismert decentralizált szolgáltatás (pl.: Aave, Sushiswap, Curve) is támogatja, hatékonyságát pedig jól jellemzi, hogy 0.001 Matic tokennel (ami 0.00184 dollárt jelent) 100 utalás költségeit lehet finanszírozni.

A megnövekvő kereslet miatt, a Matic a május végi általános visszaesést követően szinte azonnal viszatért korábbi csúcsának közelébe

Hozzájuk csatlakozhat harmadikként az Arbitrum, aminek támogatását már be is jelentette az Uniswap vezetője.

Amint elkészül az ehhez szükséges fejlesztés, az Uni felhasználói kiválaszthatják, hogy a kereskedéseiket az Ethereum fő hálózatán, vagy az Arbitrumon keresztül szeretnék-e végrehajtani. Mivel az Uniswap az Ethereum blokkláncot leginkább terhelő szolgáltatások közé tartozik, a másodlagos réteg bevezetése nem csak a tőzsdén kereskedők, hanem valószínűleg az összes Ethereum felhasználó számára érezhető lesz. Alkalmazásával hálózat szerte csökkenő utalási díjakra és gyorsabban teljesülő tranzakciókra lehet számítani.

Az Arbitrumnak nem lesz saját tokenje, a rajta keresztül fizetendő (a ígéretek szerint az átlagosnál 270-szer alacsonyabb) nagyságrendű díjakat ETH-ben kell majd megfizetni.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img