Kedvezőtlen inflációs mutató miatt borultak a piacok

spot_img

A hagyományos piacok az elmúlt két év legnagyobb egyetlen nap alatt végbemenő zuhanásával reagáltak a tegnap délután közzétett inflációs statisztikára. Az esést a kripto piac is lekövette.

A 14:30-as közzétételkor bezuhant a tőzsde, az arany, a kripto és az euro árfolyama is.

Habár az érkező adatok egyes elemei enyhe javulást mutattak, de a nagy képet nézve elmaradtak a sok elemző által várt látványosabb javulástól.

Az Egyesült Államok által felszabadított stratégiai olajkészletek átmenetileg visszafogták az energiaárak növekedését (piros), más fontos komponensek (élelmiszerek (sárga), szolgáltatások árai (sötét kék)) viszont további drágulást mutattak.

Ezt az amerikai jegybank éppen egy hét múlva esedékes kamatdöntő ülése előtt kifejezetten rossz hírként értékelték a befektetők, ez ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy a jegybank akár egy 1%-os kamatemelést is végrehajtson.

Ez tovább erősítené a dollár helyzetét, mert a vele kockázatmentesen megszerezhető éves hozam 3.5%-ra növekedne, ami a jelenlegi bizonytalan helyzetben még vonzóbb befektetéssé tenné azt a sokkal rizikósabb tőzsdei (és kripto) piacokkal szemben.

A befektetők ma már 35%-ra becsülik az 1%-os növelés esélyét. Ez hétfőn még 0% volt. Akkor 91%-uk maximum egy 0.75%-os emelést látott valószínűnek, míg a fenmaradó rész 0.5%-ost.

Hogy folytatódik-e az esés, vagy csak egy túlreagálásról lehetett-e szó, az az amerikai piacok délutáni nyitása (15:30) után derülhet ki.

Az utolsó kifejezetten rossz inflációs statisztikát júniusban hozták nyilvánosságra. Akkor 7 napig, a következő jegybanki kamadöntést követő napig kellett várni a mélypont elérésére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img