Növekszik az intézményi befektetők érdeklődése a spot bitcoin ETF-ek iránt

spot_img

A Coinbase legfrissebb piaci jelentése szerint az amerikai spot bitcoin ETF-ek legújabb 13F jelentései ígéretes jeleket mutatnak a digitális eszköz iránti növekvő intézményi érdeklődésről.

A jelentés kiemelte, hogy az intézményi befektetők növekvő mértékben fektetnek spot bitcoin ETF-ekbe, különösen a befektetési tanácsadók felől áramlik be a tőke.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Morgan Stanley befektetési óriás augusztus 7-től számítva értékesítheti ügyfelei számára a a BlackRock és a Fidelity befektetési alapok BTC ETF-jeit.

A nagybefektetők továbbra is a Solanára fogadnak

Ígéretes jelek az intézményi érdeklődésben

A Coinbase heti piaci jelentése szerint a frissített 13F jelentések az amerikai spot bitcoin ETF-ek vonatkozásában ígéretes jeleket mutatnak az intézményi befektetők növekvő érdeklődésére.

“A bitcoin alulteljesítése ellenére tapasztalt folyamatos spot bitcoin ETF beáramlások szerintünk ígéretes jelzést adnak arra, hogy a kripto iránti érdeklődés tartós lehet az új tőkeforrások részéről, amelyeket ezek az ETF-ek megnyitnak” – nyilatkozta David Duong és David Han, a Coinbase elemzői. 

Az ETF-ek növelték a hozzáférést a kriptovalutákhoz, mivel úgy kereskednek velük a tőzsdéken, mint a hagyományos részvényekkel, így az eszközkezelőknek már nem kell közvetlenül bitcoint vásárolnia ahhoz, hogy kitettséget szerezzenek. Természetesen az ETF-eket kibocsátó óriásoknak meg kell venniük az ezekben értékesített mögöttes BTC-t a spot piacon.

A 13F jelentéseket csak olyan cégek nyújtják be, amelyek több mint 100 millió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkeznek, így ezek a jelentések az intézményi lelkesedés és a konkrét eszközök iránti tulajdonosi érdeklődés szintjének indikátorai. Az elemzők megjegyezték, hogy a spot bitcoin ETF-ek iránti érdeklődés 2024 második negyedévében emelkedett az első negyedévhez képest, amikor az első bitcoin ETF-ek piacra kerültek.

“A beáramlások egyre nagyobb részét látszólag az intézmények vezérlik, akiknek részesedése 21,4%-ról 24,0%-ra nőtt” – tették hozzá a Coinbase elemzői.

Növekvő beáramlás a befektetési tanácsadók részéről

A jelentés külön hangsúlyozta a befektetési tanácsadók kategóriájába tartozó intézményi beáramlások növekedését. Ezek a tanácsadók jelentős mennyiségű tőkét kezelnek, és gyakran hoznak döntéseket az eszközallokációról, befektetési stratégiákról és konkrét értékpapír-vásárlásokról ügyfeleik nevében.

“A befektetési tanácsadók kategóriájába tartozó intézményi tulajdonosok aránya 29,8%-ról 36,6%-ra nőtt, a teljes részvények aránya pedig 6%-ról 9%-ra emelkedett” – mondta Duong és Han.

A múlt negyedévben több új, figyelemre méltó bitcoin-tulajdonos is megjelent, köztük a Goldman Sachs és a Morgan Stanley, amelyek valószínűleg ügyfeleik nevében tartanak digitális eszközöket. A Goldman Sachs például körülbelül 418 millió dollár értékben tart amerikai spot bitcoin ETF részvényeket 2024. június 30-án, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) kedden benyújtott negyedéves 13F bejelentés szerint.

A fedezeti alapok bitcoin ETF tulajdonlásának csökkenése

A jelentés arról is beszámolt, hogy az intézmények közötti fedezeti alapok bitcoin ETF tulajdonlása 37,7%-ról 30,5%-ra csökkent. 

Ez a csökkenés azonban arra utalhat, hogy ezek a cégek az alaptermékkel kapcsolatos arbitrázs stratégiákat követnek (a spot és a határidős árak közötti arbitrázs), mivel a CME tőzsdén a bitcoin határidős ügyletek nyitott érdekeltsége (open interest) 15%-kal, 2,75 milliárd dollár értékű részvényre nőtt a második negyedévben.

/The Block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img