A SEC szerint az airdropok értékpapíroknak minősülnek

spot_img

Tom Emmer és Patrick McHenry republikánus képviselők újfent kritizálták Gary Gensler, a SEC elnökének a lépését, és választ akarnak kapni arra vonatkozóan, hogy az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) hogyan osztályozza a kriptovalutákhoz köthető airdropokat.

A szeptember 17-én Genslernek küldött levél szerint a SEC, az airdropokat “nem regisztrált értékpapíroknak” minősítette. A SEC elnökének szeptember 30-ig kell választ adnia a levélben feltett kérdésekre, többek között arra is, hogy a kriptos airdropok hogyan illeszkednek az ügynökség szabályozási keretébe.

“Az ügynökség korábban kijelentette, hogy maguk a digitális eszközök nem értékpapírok. Most azonban azt állítja, hogy ezeknek az eszközöknek az ingyenes elajándékozása valahogyan értékpapír-szabályozást vált ki. Hogy van ennek értelme?”

A SEC 2022-ben perelte be a Hydrogen Technology Corporationt az airdrop programokon keresztül kiosztott Hydro tokenekkel kapcsolatos piaci manipuláció miatt, már akkor nem regisztrált értékpapír kiosztásnak bélyegezte az airdrop tevékenységet. 2023-ban a SEC hasonlóképpen azzal vádolta Justin Sunt és a BitTorrenthez kapcsolódó cégeket, hogy regisztrálatlan havi BTT token mennyiségeket osztanak ki.

Részlet a Gary Genslernek küldött hivatalos megkeresésből

Számos projekt, nyilvánvalóan a lehetséges szabályozási problémák elkerülése érdekében, blokkolta és tiltotta az amerikai állampolgárok részére az airdrop programokban való részvételt, webhelyekhez való hozzáférést és a tokenek igénylését is. (Többek között ezek a projektek is blokkolták Amerikában az airdrop programjukat: Saga, Tensor és NIM.)

Kapcsolódó cikkünk:

Emmer és McHenry által idézett, valamint az ehhez hasonló számos eset feltűnt a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságnak is és aggodalmukat fejezték ki a tekintetben, hogy a SEC ismét túllép hatáskörén azáltal, hogy értékpapírtörvényeket alkalmaz a kriptosajándékokra“.

“Aggódunk amiatt, hogy az értékpapírtörvények helytelen alkalmazása akadályozhatja a blokklánc innovációs tevékenységeket” – áll a levélben.

A törvényhozók szerint az airdropok értékpapírként való besorolása akadályozhatja a blokklánc innovációt és a decentralizált technológiák növekedését. A SEC megközelítése negatív gazdasági következményekkel is járhat, beleértve az adóbevételek csökkenését és a munkahelyteremtés elfojtását a blokklánc ágazatban.

Kérdések Genslerhez

A levél öt kérdéskört tartalmaz Gensler felé az airdropokkal kapcsolatban. Az “ingyen adottkripto hogyan illeszkedik a Howey-tesztbe, amely meghatározza, hogy egy eszköz értékpapírnak minősül-e, vagy sem. Azt is megkérdezték a képviselők, hogy a SEC hogyan különbözteti meg az airdropokat más jutalmaktól, például a hitelkártya pontoktól, és hogy az ügynökség értékelte-e álláspontjának gazdasági és piaci hatását.

Közös bizottság létrehozása

A SEC és a CFTC eddig önkéntesen hozott döntéseket egyes kriptos ügyekben és egyben mindkét hatóság felügyelné az iparágat sajátos álláspontok alapján, sajátos értelmezések szerint, hogy egyes kriptovaluták árunak, vagy értékpapírnak minősül-e. Az egyértelműség hiánya, azonban szabályozási bizonytalanságot és feszültséget generált eddig a hatóságok és a kriptoipari szereplők között az USA-ban, így airdrop témában is.

Ennek megoldására legutóbb egy új törvényjavaslatot terjesztettek elő a digitális eszközökre vonatkozó szabályozás egyszerűsítése érdekében, amelyben egy közös tanácsadói bizottság létrehozását javasolják. A közös bizottságot a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (Securities and Exchange Commission – SEC) közösen irányítaná.

További piaci híreket, kereskedési meglátásokat a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Közös CFTC-SEC bizottság létrehozását tervezik az USA-ban

/SEC, coinpedia, decrypt, cryptopolitan/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img