A Proof of Stake-ről még egyszer

spot_img

Ez a téma többször előkerült már. Érintettük a Kriptosuliban, több korábbi posztunkban, illetve Balage kolléga is írt róla egy blogbejegyzést korábban. Mégis a visszajelzések alapján az az érzésem, hogy nem teljesen világos minden olvasónk számára, miről is van szó.

Mi az a Proof-of-Stake?

Úgyhogy technikai sallangok nélkül egy gyors és egyszerű áttekintést írok nektek, most, hogy aktuális. Azért beszélünk most róla, mert tegnap bejelentettük, hogy a Mikron, az általunk is promótált és segített kriptopénz-projekt is PoS rendszerű lesz.

Mikron – már nagyon közel…

Satoshi eredeti koncepciója az volt, hogy a pénz akkor bír értékkel, hogyha nehéz hozzájutni. Ez így is van, ténykérdés.

Ő ezt a problémát a hash-ekkel oldotta meg. Mert a tévhitekkel szemben a bányász rigünk nem csupán tranzakciókat hitelesít. Teljesítményének 99%-a üresjárat. Egy extrém bonyolult feladványt kell megoldania, és ha sikerül neki, megkapja a jutalmat. Ennek a számításnak azonban SEMMILYEN egyéb haszna nincsen. Azért van csak a rendszerben, hogy akadályozza, lassítsa a pénztermelést. Ha teljesen át szeretnéd látni a kérdést, ajánlom korábbi posztomat:

Mi az a kriptobányászat?

… Tehát a kriptobányászat azért “nehéz”, azért kellenek hozzá célhardverek, mert ha nem így lenne, akkor 2 perc alatt valaki egy számológéppel kibányászta volna az összes bitcoint, és senkit nem érdekelt volna a továbbiakban a téma.

Azonban ha a hozzáférést a javakhoz máshogy nehezítjük meg, úgy a semmibe elégetett gigawattokra és a célhardverekre azonnal nem is lesz szükség. A blokklánc és a tranzakciók hitelesítése ugyanis nem igényel extrém teljesítményt, azzal elboldogul bármilyen számítógép.

A Proof of Stake koncepciója éppen az, hogy vegyük ki a bonyolult műveleteket a rendszerből, és jutalmazzuk inkább a befektetett tőkét. Azaz az részesül a blokkonként kiosztott reward-ból, akinek van a tárcájában már érme. Emellett fontos kritérium az is, hogy a wallet alkalmazás folyamatosan fusson a gépén, hiszen habár nagy teljesítményre nincs szüksége a hálózatnak, de valamennyire igen.

Így akinek 1 Példacoin-ja van, az napi 1 Példacoincentet fog kapni pusztán azért, mert futtatja a tárcát. Akinek viszont 10 Példacoinja van, az már 20-25 Példacoincentet is megkereshet.

Ez elsőre talán túl könnyűnek hangzik, és felmerülhet a gondolat, hogy ha szinte bárki tud termelni, nem fogja-e az infláció kivégezni az egész rendszert? De a gyakorlat azt mutatja, hogy nem.

Mert habár többen és könnyebben juthatnak így emberek az érmékhez, de nem szívesen adják ki a kezükből, hisz itt maguk az érmék a “bányászok”, azaz a további pénzkereseti lehetőség forrásai. Ez mindig minden körülmények között garantálni fogja, hogy ne borítsa mindenki rá a piacra a kitermelt coinjait.

Dióhéjban, egyszerűsítve ez a PoS. ha van még kérdés, ne fogjátok vissza magatokat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img