Új értékelési rendszer a Coinmarketcap felületén

spot_img

A számos alternatíva megjelenése ellenére a Coinmarketcap még napjainkban is a kriptoszféra árfolyammozgásainak legfontosabb gyűjtőhelye, sokunk még a medve időszak leglehangolóbb napjain is számos alkalommal frissítette az oldalt, pusztán megszokásból.

Számos funcióval bővült az oldal a 2017-es kripto boom óta, a legújabb ezek közül a Flipside Crypto blokklánc elemző cég által biztosított értékelési rendszer integrálása lett. A legismertebb kriptopénz projektek 0-1000 közötti értéket, ezek alapján pedig egy kategóriába sorolást kapnak több, a projekttel kapcsolatos tényező alapján. A Fundamental Crypto Asset Score (FCAS) legjobb kategóriája az “S” (Superb), 900 pont fölött, innen halad lefelé A-B-C-D-E-ig. A besorolást a Flipside végzi, az aktuális értékek mellett heti változást és historikus teljesítményt is látunk.

Három fő területet eredménye alapján áll össze egy projekt aktuális FCAS pontértéke:

  • Felhasználói aktivitás. A pontszám tekintetében az egyik legfontosabb tényező. Felhasználói tárca aktivitást és okosszerződés hívások számát monitorozzák a blokkláncon, különbséget tesznek tőzsdék, a szerződések (ha vannak), felhasználók és kapcsolódó projektek aktivitása között.
  • Fejlesztői tevékenység. Három faktor vizsgálatával pontozzák a fejlesztői aktivitást és hatékonyságot: Kód változások, Kód fejlesztések, Közösségi bevonódás. 30 különböző tényezőt vizsgálnak olyan nyilvános felületeken, mint a GitHub, tehát mélyebben vizsgálják a fejlesztést annál, mint hogy volt-e az utóbbi hónapban aktivitás vagy sem.
  • Piaci érettség. A két vizsgált faktor itt a Kockázat és a Pénzkínálat (Money Supply), melyekkel azt vizsgálják, hogy képes-e adott piaci körülmények (tőzsdei elérhetőség, tőzsdei likviditás, árzuhanások gyakorisága, volatilitás) mellett konzisztens befektetési eredményeket hozni. A pénzkínálat szempontjából annál rosszabb egy kriptopénz értékelése, minél kevesebb cím rendelkezik az elérhető mennyiség tetemes részével. Ez a terület van a legkisebb hatással a FCAS aktuális értékére.

 

Nézzük a Cardano példáját a Ratings fülre kattintva:

A legjobb értékkel jelenleg az EOS és az ETH rendelkezik, de “A” minősítést kapott a Bitcoin, a Tron, a 0x, a Monero, a Zcash, a Litecoin és az XRP is. (A Tron tehát itt is magasan szerepel.)

A Flipside szolgáltatása fizetős, az összes támogatott projektről nem találtunk listát. A Top100-as listában például a napokban többször előkerült VeChain esetén nem találtunk értékelést, nyilván ez még számos, nagy potenciállal rendelkező kriptónál van így, amig fel nem veszik őket a kínálatba. A Coinmarketcap felületén még így is érdemes lesz elmazsolázni vele, főleg akkor, ha befektetésen gondolkodunk, de nem követtük hónapok vagy évek óta az adott kriptopénz előéletét. A most bemutott oldalon kívül a MarketWatch, Stocktwits és TheStreet mainstream tőzsdei-kereskési portálokon is találkozhatunk a Flipside rendszerével.

Altcoinok vásárlására a Binance tőzsdét ajánljuk. Kriptopénzekkel vagy kereskedéssel kapcsolatos infókért, közös ötletelésért, trade tippekért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img