A Brexit utáni káoszban is segítségünkre lehet a blokklánc

spot_img

Hosszú ideje zajlik már a Brexit névre keresztelt szakadás az Európai Unión belül, Nagy Britannia bizony távozni készül, elhagyja az EU nemzetek családját. Ez a távozás azonban nem egyszerű, soha nem látott bürökratikus, jogi, és politikai bonyoldalmakat, és feladatokat ró minden érintettre, nem is született még végleges megállapodás.

Nem csupán a kilépés maga okoz fejfájást gyakorlatilag egy teljes kontinensnek, a britek kilépése utáni időkre is fel kell készülnünk. Hiszen nem csupán arról van szó, hogy egyetlen egy, földrajzi, politikai, és gazdasági értelemben jól körülhatárolható ország elhagyja a közösséget, hanem kiép egy tag, mely már az EU előtti időkben is bonyolult nemzeti, és egyéb viszonyokból épült fel, az Egyesült Királyság mindig is összetett volt.

A Trustnodes érzékletes példával illusztrálja a problémát:

Ha például az EU betiltja a rákkeltő nitrátot a hústermékekben, az Egyesült Királyság viszont nem, ebben az esetben Észak-Írországnak is be kellene tiltania, ugyanakkor azt, hogy mekkora az adó ezeken a termékeken, azt az Egyesült-Királyság dönti el, nem az EU.

Az Egyesült Királyság, Anglia, Nagy-Britannia, és legalább egy tucat tovább, földrajzi, politikai, és nemzeti kérdás kapcsán tiszta vizet önt a pohárba a fenti videó.

A pofonegyszerű példából jól látszik, hogy nem egyszerű a helyzet, bürökrata legyen a talpán, aki rendet tud tenni – legalább fejben – ebben a – közelgő – káoszban.

Gondoljunk bele, hogy hány olyan területe van az életnek az egészségügytől kezdve, az élvezeti cikkeken át egészen a szórakoztatóiparig, amiket valamilyen szabályozás alá kell vetni. Ha olyan közös halmazai lesznek az EU-nak, és az Egyesült Királyságnak, mint például a már említett Észak-Írország, az nem csak az ottani lakosságnak, de mindenkinek problémát fog okozni, aki bármiféle munkát, vagy üzleti tevékenységet kíván végezni ezeken a területeken.

Itt jöhet képbe a blokklánc, azt természetesen az új technológia sem tudja ellenőrizni, hogy hitelesek-e egykereskedő állításai annak kapcsán, hogy a termékei megfelelnek-e minden érintett ország, és szervezet szabályozásainak, a gazdasági folyamatok egészét viszont egyszerűsítheti, legalábbis gördülékenyebbé teheti.

A hatóságok megítélése egyelőre nem egyöntetűen pozitív, angol illetékesek szerint remek megoldás lehet a blokklánc, Észak-Írország miniszterelnöke viszont úgy nyilatkohzott, hogy egy “nem tesztelt” megoldásról van szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img