Elindult a Golem béta a MainNeten

spot_img

A Golem projekt blogbejegyzésben számolt be róla, hogy elindul a “Brass Beta” az Ethereum publikus blokkláncán, azaz az ICO után másfél évvel kilépnek a biztonságos fejlesztői környezetből és “élesben” kezdik tesztelni a projektet. A bejegyzésben röviden megnézzük hogyan fogadta a piac a bejelentést, a Golem mögötti koncepciót és a mostani lépés okait.

A piac reakciója

Az, hogy másfél éves fejlesztés után a csapat elszánja magát, hogy a tesztkörnyezet után immár az Ethereum publikus blokkláncán is elinduljon a projekt, óriási lépés, ezt természetesen a befektetők komoly bevásárlással honorálták: A bejelentés hírére 30%-os emelkedés kezdődött. Hogy sikerül-e ezzel fontos fejleménnyel emelkedő pályára állítani a Golem árfolyamát, az a teljes piac irányától is függ. Ha a BTC a mostani oldalazás után folytatja útját lefelé, minden más is vele fog tartani.

0412 golem ethereum mainnet beta 2
Jobb szélen látható a mostani árfolyamugrás, egészen apró a korábbi csúcsokhoz képest. Katt a képre a nagyobb méretért!

Mi az a Golem?

A Golem egy az Ethereum szabályrendeszere szerint és annak blokkláncán működő decentralizált applikáció (dApp). A készítők célja, hogy lehetővé tegyék bárkinek a világon, hogy a Golem segítségével bérbe adja fölösleges számítási kapacitását olyanoknak, akiknek erre szüksége van. A végső cél egy a decentralizált világcomputer létrehozása, amihez bárki és bárhonnan hozzáférhet, ha számítási kapacitásra van szüksége.

3D igényes videóvágást, renderelést csinálsz? Játszanál a Farcry 5-tel, de felsírsz a gépigény láttán?  Befizetsz egy kevés GNT tokent (és Ethereumot, a tranzakció miatt) és már kapod is a számítási kapacitást. Nem lenne szükség minden második embernek erőgépeket fenntartania, bőven elég lenne egy Chromebook vagy más, készenléti időtartamra és hordozhatóságra fókuszáló laptop, mellé egy nagyméretű kiegészítő monitorral ahhoz, hogy minden felmerülő feladatot meg tudjon oldani az ember.

A korábbi kritikák szerint mindez szép és jó, de egy jó ideig ebben a formában esélytelen megvalósítani, főleg egy olyan, jelenleg alacsony áteresztő képességű blokkláncon, mint az Ethereum. Hogy így van-e, hamarosan kiderül, ugyanis elindult a béta verzió a MainNet-en (publikus blokklánc), ezért hamarosan hallani fogunk előnyökről, hátrányokról, bugokról és nyilván rajongókról is, akik szerint ez az évszázad innovációja.

Miért most léptek ki a fényre?

A bejelentés szerint azért, mert ki kell lépniuk a komfortzónájukból, hogy kitegyék a világ veszélyeinek és a közösség visszajelzéseinek az eddig teszt környezetben futó applikációt. Azt írják, rengeteg problémával, megoldhatatlannak tűnő kihívással szembesültek fejlesztés közben, de a csapat folyamatosan vette az akadályokat és most végre elindulhatott a nyilvános teszt az éles blokkláncon.

A büszke szülők, a Golem projekt csapata

A mi véleményünk az, hogy közrejátszhatott a befektetők folyamatos nyomása is: Túl hosszú ideje folyt már zárt ajtók mögött a teszt, ideje volt eredményeket felmutatni az ICO-ba 820.000 Ethereumot berakó befektetőknek, és az árfolyammozgás hegyein és völgyein át tartó közösségüknek is.

A szerkesztőségben tesztelni fogjuk a Golemet és beszámolunk az eredményekről. Addig is kövess minket a felületeinken, hogy értesülj a friss hírekről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img