Golem( GNT )

Algoritmus
Konszenzus
Árfolyam

Árfolyam

A Golem egy az Ethereum szabályrendeszere szerint és annak blokkláncán működő decentralizált applikáció (dApp). A készítők célja, hogy lehetővé tegyék bárkinek a világon, hogy a Golem segítségével bérbe adja fölösleges számítási kapacitását olyanoknak, akiknek erre szüksége van. A végső cél egy a decentralizált világcomputer létrehozása, amihez bárki és bárhonnan hozzáférhet, ha számítási kapacitásra van szüksége.

3D igényes videóvágást, renderelést csinálsz? Játszanál egy új, gyönyörű játékkal, de felsírsz a gépigény láttán? Befizetsz egy kevés GNT tokent (és Ethereumot, a tranzakció miatt) és már kapod is a számítási kapacitást. Nem lenne szükség minden második embernek erőgépeket fenntartania, bőven elég lenne egy Chromebook vagy más, készenléti időtartamra és hordozhatóságra fókuszáló laptop, mellé egy nagyméretű kiegészítő monitorral ahhoz, hogy minden felmerülő feladatot meg tudjon oldani az ember.

A korábbi kritikák szerint mindez szép és jó, de egy jó ideig ebben a formában esélytelen megvalósítani, főleg egy olyan, jelenleg alacsony áteresztő képességű blokkláncon, mint az Ethereumé. Hogy így van-e, hamarosan kiderül, ugyanis elindult a béta verzió a MainNet-en (publikus blokklánc), ezért hamarosan hallani fogunk előnyökről, hátrányokról, bugokról és nyilván rajongókról is, akik szerint ez az évszázad innovációja.

Linkek