Új blogbejegyzést, a bejelentkezést követően erre a linkre kattinva hozhatsz létre, míg a már meglévő írásaidat ezen a linken keresztül szerkesztheted vagy törölheted.

Mi az a kereslet?

Azok akik szerint a kereslet irányítja a gazdaságot (tévesen), gyakran félreértelmezik magát a kereslet fogalmát, és azt, hogy mi alapján létezik kereslet. Furcsamód, a kínálat körül nincs akkora zavar a fejükben, mely egy jóval bonyolultabb gazdasági definíció. De kezdjük az elején:

Biztos hogy a Bitcoin nem új típusú pénz?

Szóval olvastam a cikket

Michael Lee and Antoine Martin, “Bitcoin Is Not a New Type of Money,” Federal Reserve Bank of New York Liberty Street Economics, June 18, 2020, https://libertystreeteconomics.newyorkfed.org/2020/06/bitcoin-is-not-a-new-type-of-money.html.

A lezárások után a kormány gazdasági beavatkozásai csak tovább rontanak a dolgokon

Bár viszonylag könnyű megjósolni, hogy a koronavírus utáni gazdaság magas munkanélküliségtől fog szenvedni, az árinfláció kilátásai nem olyan biztosak. Egyrészről magas lesz az államháztartási hiány és növekszik az államadósság; másrészről, tekintettel a gyenge gazdaságra, a fogyasztók és a vállalatok tartózkodhatnak új adósságok felvételétől, és csökkenthetik adósságterheiket.

Az MMT fogalomzavara a megtakarításokról és befektetésekről

A Modern Monetáris Elmélet(MMT) fő tézise az, hogy a fiskális deficit nem jelent problémát. Épp ellenkezőleg, a privát szektornak teremtünk pénzügyi eszközöket(egy zárt gazdaságban, az állami szektor hiánya egyenlő a magánszektor többletével). Továbbá, ha az állam mindig tud költségei fedezésére pénzt nyomtatni, nincs értelme az államadósságról sem panaszkodni. A kiegyensúlyozott költségvetés, az MMT-hívők szerint, teljesen indokolatlan.

Központi bankárok elszabadulva – a FED új korszaka

06/08/2020 Interjú Robert P. Murphy-vel

Ryan McMaken: Jelenleg meglehetősen furcsa helyzetben vagyunk a gazdasági helyzet értékelése szempontjából. Láthatjuk, hogy növekszik a munkanélküliség, és valószínűsíthető a jelzálog- és bérleti díjak fizetésképtelenségi hulláma. Ez csak a kormányok által előírt „leállítások” miatt van, vagy vannak mélyebb gazdasági problémák a hattérben?

Inflácó? Defláció?

Nem bírom tovább. Rengetegen használják tévesen az infláció és defláció fogalmát.

Itt az én nézetem.

A központi bankok aggresszívan inflálják el pénzünk monetáris alapját. 2008 óta, az amerikai Federal Reserve 0.8 trillió dollárról 7.1 trillió dollárra duzzasztotta saját mérlegét.

Mire használjuk a mikront?

Kedves Kollégák! Egy ideje azon tűnődöm, hogy miért is gyűjtjük a mikront? Mire lehetne használni? És ezzel hogyan lehetne az értékét növelni, és a mi kis ökoszisztémánkat kialakítani. Ezzel kapcsolatban indítanám ezt a blogot, hogy elmozduljunk a holtpontról. Szóval, egy nagy ötletbörzének szánom, aztán majd meglátjuk…

A Dollár Standard

Az USA gazdasága a világ GDP-jének 40%-át tette ki 1960-ban, mára ez 25%-ra esett.

Azonban, 79.5%-a a világ kereskedelmének amerikai dollárban történik.

84%-a a világ nem belföldi adósságainak US Dollár.

jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel