Osztalék, mint passzív jövedelem

spot_img

Kriptopénzekkel jövedelemre szert tenni nem csak úgy lehet, hogy alacsony áron megvesszük és magasabb árfolyamon eladjuk őket. Az osztalékot fizető valutákat egyre többen fedezik fel maguknak és különösen a mostanihoz hasonló korrekciós időszakokban értékelődik fel, az általuk szerzett passzív és stabil másodlagos jövedelem értéke.

Hagyományos osztalékfizetés esetén, a vállalat nyereségének egy bizonyos részéből készpénzzel vagy további részvényekkel szokták jutalmazni a tulajdonosokat. Kripto esetén ez nem minden esetben függ a project nyereségességétől és szinte mindig az adott coinban és nem készpénzben történik. Az osztalékot fizető kriptopénzek nem csak azért fizetnek jutalékot, hogy ezzel ösztönözzék az embereket a befektetésre. Hosszú távú fenntarthatóságuk és gazdasági modelljük részben az így forgalomba hozott coinokon alapul.

A jutalékok kifizetésének feltételei kriptovalutánként eltérőek lehetnek, de a legnépszerűbb modell, hogy coinjainkat egy kompatibilis tárcában kell tartanunk és bizonyos időközönként (ami lehet néhány nap, vagy akár hónapok is) erre a címre kapjuk meg a kifizetéseket. Nagyon fontos, hogy a megfelelő tárcát válasszuk, mert pusztán a birtoklással általában még nem válunk jogosulttá az osztalékra. (Például tőzsdei számlákra általában nem kaphatunk osztalékot.)

A következőkben röviden bemutatunk néhány ismertebb vagy ígéretesnek tűnő, osztalékos rendszerben működő kriptopénzt.

Neo

A legismertebb talán az okos szerződéseket is támogató platform, a Neo. A Neo jutaléka a Gas, amely a blokkláncon végbemenő szolgáltatások üzemanyaga. Akárcsak a Neo tokenekkel, a Gas-sal is kereskedhetünk, így akár más kripto pénzekre is cserélhetjük jutalmul kapott Gas tokenjeinket. Hogy erre jogosulttá váljunk, Neonkat a hivatalos walletben kell tárolnunk. Ezt követően azonnal megkezdődik a jutalék termelése, melyet bármikor igényelhetünk. Hogy pontosan mennyire vagyunk jogosultak, abban az alábbi kalkulátor ad segítséget. A Neo egyébként a kivételt erősíti, ugyanis bizonyos tőzsdéken (pl.: Binance, Kucoin) tartott számlán tárolva is megkaphatjuk a Neo tokenjeink után járó Gas osztalékunkat.

Ark

Az Ark célja, a különböző elven működő blokkláncok összekötése. Az ARK tulajdonosok évente 10%-os osztalékot érhetnek el, ha részt vesznek a platformot érintő döntések meghozatalában. Ez szavazás útján történik és az ebben való részvételért 1 Ark-ot von le tőlünk a rendszer. Az éves osztalék mértéke függhet még a szavazás kimenetelétől és attól is mire szavazunk.

Kucoin Shares

A Hong Kong-i székhelyű Kucoin a feltörekvő tőzsdék közé tartozik. Az általuk kiadott Kucoin részvények birtokosai a tőzsde által beszedett napi jutalék 50%-án osztoznak. Napi forgalmuk jelenleg 100 millió dollár körül mozog és a 24. helyen állnak a tőzsdék rangsorában. A Kucoint meglátogatva, szinte azonnal feltűnhet annak Binancehez hasonló megjelenése. Nem titkolt céljuk, hogy 2018-ban megismételjék a Binance elmúlt hónapokban mutatott felemelkedését. A forgalom növekedésével, a Kucoin Shares birtokosok szép napi bevételekre tehetnek majd szert.

Augur

Az Augur egy hírpiac, ahol a Rep token-tulajdonosok szavazhatnak egy adott kérdésről és cserébe megkapják a piacról származó bevételek felét. A hírpiacok működéséről itt olvashatsz egy rövid leírást.

DigixDAO

Ez volt az első Ethereum token, amely osztalékot fizetett tulajdonosainak. A Digix arany tokenjeire (DGX) valódi arany nyújtja a fedezetet (1 DGX token ára megegyezik 1 gramm arany árával). Az osztalékot az arany tárolásából beszedett jutalékokból fizetik. Az osztalék kifizetése negyedévente történik és nem automatikus, azt külön igényelni kell.

Amint látható, a különböző öko rendszerek egészen eltérő módon jutalmazzák felhasználóikat. Van ahol a birtoklás is elég, míg máshol aktívan részt kell vennünk a coin életében. Ha úgy érzitek kimaradt egy említésre méltó, osztalékot is fizető kriptopénz, kérlek jelezzétek a hozzászólásokban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img