spot_img

Olvasói kérdések az Ethereum bányászat jövőjéről

spot_img

Oldalunk indulása óta egyre többen kerestek meg minket különböző kérdésekkel. Az következőkben egy ilyen, olvasónknak adott választ közlünk, melyről úgy gondoltuk, mások számára is szolgálhat hasznos információkkal:

Nagyon nagyon sok kérdésem lenne:

 

1. Mit lehet tudni az Ethereum bányászás megszüntetéséröl?
2. Hallottam hogy van valami spéci win10-es program bányászásra
3. Az Ethereum bányászásra van egy külön speci program? Az fizetős vagy nem?
4. Nagy szomorúságomra úgy néz ki, hogy nincsen egy külön bányászással foglalkozó, teljesen külön szekció és ezt a hézagot pótolni kellene.

Mit lehet tudni az Ethereum bányászás megszünéséről?

A két legelterjedtebb bányászási mód létezik: a Proof of Work (PoW) és a Proof of Stake (PoS).

Ethereumot jelenleg PoW módon lehet bányászni. Ez azt jelenti, hogy az Ethereum hálózaton lévő blokkbejegyzések létrehozásához az azt működtető számítógépeknek egy bonyolult matematikai algoritmust kell megoldaniuk. Ez rendkívül erőforrásigényes, ezért csak modern videókártyákkal (GPU) és kifejezetten erre a speciális feladattra létrehozott hardverekkel (ASIC) érdemes ezzel foglalkozni.

Akik PoW alapú bányászást végeznek (az Ethereum mellett például a Bitcoin is ide tartozik), tulajdonképpen egymással versenyeznek, hogy az adott blokkhoz ki találja meg elsőként a megoldást jelentő matematikai képletet. Aki győz, azt kriptopénzzel jutalmazza a rendszer. Mivel az matematikai probléma megoldásában a véletlennek is szerepe van, így hosszú távon a résztvevők mindegyike szerezhet kriptopénzt, de az erősebb hardverekkel csökkenthető a véletlen szerepe és a bányászoknak nagyobb esélye lehet a jutalomra. Ezért van az, hogy sokan bányász közösségekbe, úgynevezett poolokba tömörülnek és egyesítik erejüket, annak reményében, hogy így nagyobb eséllyel oldják meg elsőként az adott blokkhoz tartozó problémát.

A PoW rendszer hátránya, hogy rendkívül erőforrásigényes. A korszerű bányászgépek üzemeltetése nagyon sok elektromos áramot igényel, és az állandó, fokozott igénybevétel miatt a hardverek is sokkal gyorsabban elhasználódnak, ami ugyancsak tovább terheli a környezetet.

A PoS rendszer éppen erre nyújt megoldást. A jutalmat itt is véletlenszerűen sorsolja a rendszer, de ennek szerepét nem nagyobb számítási kapacitással lehet csökkenteni, hanem azzal hogy minél többet birtoklunk és tárolunk egy számlán az adott kriptopénzből.

Ezzel:

  • A töredékére csökkenthető a hálózat fenntartásának költsége, hiszen nincsen szükség drága bányászgépekre,
  • A rendszer elleni támadás kockázata is csökkenthető. Ha valaki szabotálni akarná annak működését, először is rengeteg pénzt kellene arra költenie, hogy megvásárolja a befolyáshoz szükséges kriptopénz mennyiséget. Ha ezt követően okozna kárt a hálózatnak, tulajdonképpen a saját befektetését nullázná le. Az Ethereum esetében 1%-os befolyásra szert tenni, a mai napon ~600 millió dollárba kerülne.

Az Ethereum hálózat a jelenleg teszt üzemmódban üzemelő Casper hardfork élesedését követően válthat majd PoW konszenzusról PoS-re, vagyis ekkor az Ethereum mai értelemben vett bányászata meg fog szűnni. Hogy ez pontosan mikor fog megtörténni, azt egyelőre senki sem tudja, de hogy be fog következni azt biztosra vehetjük. A Casper teszt üzeme egyébként ez év első napjaiban indult.

A váltás szükségességét a biztonságosabb működés mellett, a már fentebb is említett zöldebb működéssel indokolták. Egyes kutatások szerint például 2020-ra, a PoW rendszerben működő Bitcoin bányászásának elektromos áram igénye akkora lesz, mint Dánia éves fogyasztása.

Hallottam hogy van valami spéci win10-es program bányászásra.

Valószínűleg a Minergate.com-ról hallottál. Itt regisztrálás után letölthetsz egy programot, aminek a telepítése után az Ethereum mellett olyan népszerű kripopénzeket is bányászhatsz, mint a Bitcoin, Litecoin, Zcash vagy Monero.

A program használatához nem kell semmilyen előzetes tudás, lényegében csak néhány klikkelésre van csak szükség. Kétféle üzemmód közül választhatsz. A Smart Miner (intelligens bányász) automatikusan az aktuálisan legprofitábilisabb kriptopénzt fogja bányászni, de ha te csak kifejezetten Ethereumot akarsz bányászni, akkor azt is beállíthatod.

A Smart Minert én azért nem ajánlom, mert a Minergate számláról való kiutaláshoz kell egy minimális összeg és ha össze-vissza bányászik az ember többféle kriptopénzt, akkor sokáig tarthat ezeket kitermelni, viszont ha csak konkrétan egy kriptot bányászol akkor az hamarabb összejön.

A már kibányászott pénzt a honlapon bejelentkezve, a Dashboard menüpont Withdraw ikonjára kattintva lehet kiutalni saját wallet címünkre. Időnként előfordul, hogy egy adott kriptopénz kiutalása szünetel technikai okok miatt, de a Minergate alapvetően egy megbízható platform és én még nem hallottam arról, hogy valakitől “ellopták volna” a kibányászott pénzt.

Ami még fontos, hogy a Minergate-ben a legtöbb kriptot, így az Ethereumot is csak videókártyával lehet bányászni, a Monero viszont támogatja a processzorral történő bányászást is. Ezzel heti 1-2 dollárnál többet nem igazán lehet keresni, de ha valaki mindenáron bányászni szeretne, a lehetőség adott.

A Minergate-t nemrégiben szerkesztőtársam is kipróbálta. Tapasztalatairól itt olvashatsz.

Az Ethereum bányászásra van egy külön speci program? Az fizetős vagy nem?

Bár a Minergate egy könnyen kezelhető program, ha valaki komolyabban akar ezzel foglalkozni, érdemes külön a célra létrehozott programokat használni, amelyek pár százalékkal jobb hatékonysággal dolgoznak. Ezeknek a letöltése és használata ingyenes.

Az egyik ilyen a Geth és az Ethminer.

A Geth-tel csatlakozhatsz az Ethereum hálózathoz:
https://github.com/ethereum/go-ethereum/releases

Miután regisztráltunk magunkat a hálózaton, megkezdődik az Ethereum blokklánc letöltése és szinkronizálása a gépünkkel .Ez eltarthat egy darabig és elég sok tárhelyet is felemészthet. Az Ethereum blokklánc mérete jelenleg ~500 Gb .

Ha ezzel megvagyunk, jöhet maga a bányászprogram:
https://github.com/ethereum/cpp-ethereum

Elindítása után a rendszer még létre fog hozni egy úgynevezett DAG file-t, ami szintén hely és időigényes eljárás lesz, de ezt követően már tényleg indulhat a bányászás.

A fentiek használatával szólóban bányászhatunk, de egy bányászközösséghez csatlakozva megspórolhatjuk a Geth használatát és ez esetben csak magára a bányászprogram beállítására lesz szükség. Erről magyar nyelven is találhatsz pár videót a Youtubeon.

Nagy szomorúságomra úgy néz ki, hogy nincsen egy külön bányászással foglalkozó, teljesen külön szekció és ezt a hézagot pótolni kellene.

Ezt mi is így látjuk és igyekszünk majd ezen a téren is fejlődni.

Kriptopénzekkel kapcsolatos kérdéseiteket, fórumunk Kérdések – Válaszok topikjában tehetitek fel nekünk.

spot_img
spot_img
spot_img