Mégse annyira biztonságos a Zcash

spot_img

Mindössze két órával ezelőtt jelent meg a Bitcoin.com-on Kai Sedgwick fontos elemzőcikke, amivel remélhetőleg felhívja a kripto-világ figyelmét egy súlyos biztonsági résre a Zcash-el kapcsolatban.

Azzal a Zcashel kapcsolatban, amit Edward Snowden maga is a legjobb privacy coin-nak tart, és amit feltehetőleg tízezrek használnak nap mint nap abban a hitben, hogy biztonságban vannak a “három betűs ügynökségektől” – ahogyan Sedgwick nevezi őket. Az észrevétele a következő:

A zk-Snarks – a tech, ami lehetővé teszi a Zcash privát tranzakcióit – széles körben használt, például alkalmazza a ZClassic, a Zencash, és a Bitcoin Private is. A Gond a Zcash esetében az, hogy a “pajzsolt” – azaz védett tranzakciók alapértelmezésben nincsenek is bekapcsolva! A tény az, hogy jelenleg a tranzakciók 85%-a publikusan zajlik. Sőt, némely Zcash wallet nem is támogatja a zk-Snarkst.

 

Sedgwick úgy folytatja, hogy az igazi, valódi biztonság a számokban rejlik. És minél szűkebb az a réteg, aki kódoltan, enkriptálva küldi a pénzét át a hálózaton, annál könnyebb a walleteket bemérni. Jelenleg pedig ez a szám aggasztóan alacsony az újságíró szerint. A frissen publikált új Snowden-akták szerint az NSA például nem fordít nagy figyelmet a kezelhetetlen mennyiségű kódolatlan adatra, uganakkor a kódolt adatforgalmat egy az egyeben rögzítik, hátha a későbbiekben sikerül feltörni. Ugyanis alapvetően gyanúra ad okot számukra a kódoltság.

Snowden a Bitcoinról

Ha például a Google alapértelmezetté tenné végre a Gmail leveleinek enkriptálását, az NSA rögtön annyi adattal nézne szembe, ami reménytelenné tenné számukra a vájkálást.

Ugyan a Zcash korábban úgy nyilatkozott, hogy “a későbbiekben szeretnék alapértelmezetté tenni a funkciót”, nem indokolta meg, hogy most miért nem az.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img