Zimbabwe Legfelsőbb Bírósága: Törvénytelen a korábbi kriptós tiltás

Megosztom

Még két hete sem írtunk róla, hogy az afrikai ország jegybankja 60 napos határidővel utasította az ország bankjait a kriptopénzekkel foglalkozó ügyfeleik számláinak felszámolására és a további ilyen ügyletek mellőzésére. A bankok mellett a tőzsdék is levelet kaptak, hogy függesszék fel tevékenységüket és szüntessék meg bankszámláikat. Egy helyi kriptotőzsde azonban a Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, és sikerrel járt: Az ítélet szerint a jegybanknak nincsen hatásköre tiltást eszközölni az országban.

Zimbabwe: Tiltás, avagy a leszerepelt jegybank jobban tudja

Habár a lépés a jegybank szempontjából persze érhető volt, ahogy a kommentek között is jeleztétek, valószínűleg csak a pénzügyi stabilitást igyekeznek minden létező eszközzel visszaállítani és a legkevésbé sem érdekli őket, hogy a nép szempontjából milyen előnyei lehetnek a kriptopénzek használatának. A mi véleményünk az, hogy egy hiperinflációtól sújtott országban egyre többen, főleg 20-40 éves korosztályból, megtakarításaik egy részét kriptopénzekre fogják váltani. Az óriási fluktuáció még mindig jobb, mintha egy fél élet munkája menne a kukába.

A mostani döntés azért születhetett meg ilyen gyorsan, mert a Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) képviselői el sem mentek a tárgyalásra, miután a helyi Golix tőzsde jogi útra terelte az ügyet. A tőzsde jogászai és egy külsős alkotmányjogász azzal érveltek, hogy a hatályos törvények szerint a jegybanknak nincsen hatáskore törvényeket betartatni, sem tiltásokat eszközölni, mivel ez az ország parlamentjének a feladata. A jegybank által küldött felszólításokat ezért figyelmen kívül kell hagyni. A RBZ mostanáig nem kommentálta a döntést.

https://twitter.com/advocatemahere/status/999636132047478785

Gratulálunk, szép (és gyors) munka, éljen a jogállam!

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel