Biztonsági kockázat lehet a Proof of Work konszenzus?

Megosztom

Az elmúlt napokban több blokkláncon is 51%-os támadás történt. Ez azt jelenti, hogy valaki a hálózatok számítási kapacitásának több mint 51%-val rendelkezett és ezáltal képes volt többször is tranzakciókat végrehajtani(elkölteni) ugyanazokkal a coinokkal(double spending).

A két áldozat a Bitcoin Gold (1 támadás – 18 millió dolláros kár) és a Verge (2 támadás – 1.7 millió dolláros kár) voltak. Korábban mindenki úgy gondolta, hogy a magas költségek miatt kivtelezhetetlen lenne egy ilyen akció, mert a várható haszon eltörpülne a kiadások mellett. Egyes számítások szerint egy Bitcoin hálózat ellen végrehajtott támadáshoz például 7 milliárd dollár értékű eszközparkot kellene beszerezni. Azzal viszont senki sem számolt, hogy a gépeket egyáltalán nem szükséges megvásárolni, ki is lehet őket bérelni. A leleményes hekkerek pedig éppen ezt tették.

Egy Reddites fórumozó létre is hozott egy oldalt, amin egy esetleges PoW coin elleni támadás bérleti költségei láthatóak.

Bár a sok bányásszal rendelkező hálózatok kicsivel nagyobb biztonságban vannak, nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az árfolyamokban bekövetkező hatalmas fluktuációk miatt a bányászok gyorsan válthatnak egy másik coin bányászatára, ezáltal sebezhetőbbé téve az elhagyott hálózatot.

Amennyiben folytatódnak a támadások, nem tartom elképzelhetetlennek hogy a jövőben egy kriptopénzbe való befektetésnél már nem csak a coin által megoldott problémák, a partnerkapcsolatok vagy a mögöttük álló csapat, de a blokkláncon használt konszenzus mehanizmus is döntő tényező lehet, hiszen ki akarná egy ehhez hasonló támadás következtében elveszíteni a vagyonát?

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel