ICON (ICX) bemutató

spot_img

Mi az ICON?

Az ICON egy nagyteljesítményű harmadik generációs blokklánc protokol, ami a közösségi és intézményes együttműködés széles keretének kialakítását teremti meg. Az ICON szándéka, hogy a lebontsa a blokkláncok közti határt. Nem csak a blokkláncok közti globális együttműködés és kormányzás (governance) alapjait szándékozik lerakni, hanem valódi intézményeket és hálózatokat is igyekszik bevonni egy egységes keretrendszerbe, így létrehozva egy önálló ökoszisztémát. A készülő hálózat lehetőséget biztosíthat majd arra, hogy minisztériumok, egyetemek, kórházak, bankok és vállalatok működjenek együtt, túlköltség, késedelmek és harmadik fél bevonása nélkül. A blokkláncok közötti átjárás tekintetében pedig megszűnhetne a tőzsdék és váltók monopóliuma.

Az ICON blokkláncot a loopchain nevű koreai társaság fejlesztette ki. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy valódi, működő intézményeket és nagyvállalatokat bírjanak rá rendszerük felhasználására. A sikerüket részben annak is köszönhetik, hogy Dél-Korea legnagyobb fintech vállalata, a Dayli Financial Group a társaság tulajdonosa, ők pedig élen járnak blokkláncfejlesztések területén az országban. A theloop egyébként egy másik loopchain nevű blokkláncot is kifejlesztett. Míg a loopchain szolgál a privát, vállalati ügyfeleknek, az ICON blokklánc jelenti a jól ismert publikus, bárki által felhasználható blokkláncot. A két blokklánc természetesen együtt tud működni, a fejlesztőknek jelenleg nem titkolt célja, hogy Dél-Korea minél több intézményét és vállalatát vonják be ebbe az ökoszisztémába.

Mit kínál az ICON?

A közösség és döntéshozatal megszervezésében az ICON egy részletesen kidolgozott felosztást alkalmaz. A közösség legkisebb egysége a Community, ami egységes kormányzási modellt használó nodeok csoportját jelenti. Különböző intézmények, platformok és blokkláncok is képezhetnek Communityt. A C-Rep, vagyis a Community Representative egy Communityt képviselő egység, aki szavazatával részt vesz az ICON Republic kormányzásában. Az ICON Republic pedig közvetítőszerepet játszik az összes Community, C-Rep és az ún. Citizen Node között. Az ICON Republic nem tudja befolyásolni a Communityk döntéshozatalát, az csak az ICX token kibocsátásáért és a jutalompolitikáért felelős.

Elsőre bonyolultnak tűnik, de próbáljunk úgy tekinteni rá, mint egy decentralizált, széles önkormányzatissággal rendelkező országra, ahol a kormány (esetünkben az ICON Republic) feladata kimerül a valuta szabályozásában, ahol szintén szavazással döntenek. A különböző közösségeket tranzakciók és okosszerződések egész hálózata kötheti össze, ezek alkotják majd a tulajdonképpeni ökoszisztémát.

Mire jó a token?

A hálózat működésének kitárgyalása után térjünk rá a konkrét tokenre, azaz az ICX-re. Az ICX alapvetően a utility token kategóriába sorolható. A token az ökoszisztémán belüli tranzakciós díjak kifizetésére, az okosszerződések végrehajtására, szavazásra és a decentralizált applikációk futtatására szolgál.

A fent vázoltak mindössze egy rövid betekintésként szolgálnak abba a komplex és mély rendszerbe, amit az ICON csapata szeretne megalkotni. Rendkívül ambíciózusnak tűnik a projekt, a Forbes ismertetőjében pl. úgy jelent meg, mint egész Dél-Koreát összefogni készülő blokklánc. Pozitívum, hogy van működő termék, jelenleg is aktívan dolgoznak a blokkláncon, a pénzügyi szektorból, orvoslásból és egyetemekről is aktívan közreműködnek a rendszer tesztelésében és csiszolásában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img