Tízezerszeresére növekedhet az Ethereum hálózat gyorsasága

Megosztom

Már sokakban felmerült, hogy az Ethereum jelenlegi ~15 tranzakció/másodperces feldolgozási sebessége vajon képes lesz-e megbírkózni azzal a forgalommal, melyet a jövőben várhatóan ráépülő milliónyi alkalmazás és okosszerződés jelent majd a hálózat számára.

Erre a kérdésre kaphattak most választ, a hétvégén megtartott kérdezz-felelek közvetítés nézői, melyben Vitalik Buterin, az Ethereum létrehozója is részt vett és a már fejlesztés alatt álló sharding és plasma technológiákkal kapcsolatban elmondta:

A jelenleg fejlesztés alatt álló, skálázhatóságot növelő réteges megoldások erősíteni fogják egymás erejét. A sharding már önmagában megszázszorozhatja a jelenlegi sebességet és legalább ugyanekkora növekedést várnak majd a plasma bevezetésétől is, melyek így együttesen akár tízezerszeresére is növelhetik a hálózat teljesítményét. (A videóban a 2. perctől kezdődik ez a rész.)

És hogy milyen technológiák rejlenek ezek mögött a hangzatos elnevezések mögött?

A plasma a gyermek-blokkláncok létrehozását teszi lehetővé, melyek segítségével tehermentesíthető a fő hálózat. Ezt legkönyebben úgy lehet elképzelni mint egy fát, ahol az Ethereum blokklánc a törzs, az új láncok pedig az abból kinövő, megszámlálhatatlanul sok kisebb-nagyobb ág. Ezek az ágak lehetnek különböző alkalmazások vagy kisebb-nagyobb közösségek, amik bár szintén az Ethereum részét képezik, de önálló életet élnek és akár saját gyermek-blokkláncok is elágazhatnak belőlük. A plasma bevezetése gyorsabb tranzakciókat és alacsonyabb tranzakciós költségeket tesz majd lehetővé, mert nem lesz szükség az összes rajtuk elvégzett műveletet az Ethereum fő láncán tárolni.

A sharding (partícionálás) során a Ethereum blokkláncát kisebb egységekre osztják. Míg jelenleg valamennyi node megkapja a hálózaton végbement összes tranzakcióról szóló feljegyzéseket, a sharding alkalmazásával már csak egy előre kijelölt, kisebb rész feldolgozásáért lesznek felelősek, ami szintén jelentős teljesítmény növekedést fog eredményezni.

Hogy az Ethereum jövője szempontjából létfontosságú, a skálázódás problémájára választ nyújtó megoldások mikorra készülnek el még nem tudni, de Vitalik alig egy hónapja közzétett tweetje azt sejteti, már nem kell túl sokáig várnunk:

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel