Bemutató: SALT

spot_img

Hitel kriptopénz fedezettel.

Egy, a napokban íródott Wall Street Journal cikk által került újra látómezőnkbe a tavaly decemberben erősen hypolt SALT platform, mely a kriptopénzek (BTC és ETH) hitelfedezetként történő elfogadásával amerikai dollárt ad a hodlerek kezébe. A hitelt az ügyfelek aztán arra használják, amire csak szeretnék. Az összeg visszafizetésekor pedig, legyen bármennyi a kriptopénz árfolyama, visszajár a lekötött mennyiség.

Milliomosoknak jól jön a pénz

Képzeljük el a szituációt, hogy van ezer bitcoinunk, az árfolyam pedig épp száguld, vagy épp zuhan, de semmiképp sem tudható, hol lesz néhány nap vagy év múlva. Habár millióink ülnek kriptopénzben, ha dollárrá akarnánk tenni egy részét vagy egészét, az előbb említett probléma mellett az adózással is foglalkoznunk kell.

A SALT alapítójának fejében akkor fogant meg a platform ötlete, mikor 2012-ben hitelért folyamodott egy banknál, ott meg kiröhögték, hogy a bitcoinjait akarja biztosítékként használni. Mostanra a SALT-hoz másfél milliárd dollárnyi hiteligény érkezett be, 50 millió dollár körül már teljesítettek is. A WSJ cikke szerint a kripto letét aktuális értékének 40%-a kapható dollárban, melyet havonta kell törleszteni. Konkrét számokról, kamatról nem szól a fáma, de a pénzintézetek kamatainál magasabbakkal, valamit 3-36 hónapos futamidőkkel számolhatunk.

Ha valaki a kriptóban ülő millióit fedezetül használva dollárból befektetéseket eszközöl, azok profitját a SALT hitel törlesztésére fordíthatja, a kriptopénzei így nem csupán potenciális sokszorozódással kecsegtetnek, de vagyongyarapításra használható “ingyenpénzhez” is juttatják. A weboldal számai alapján eddig 70.000 érdeklődőt vonzott a megoldás.

A felületre belépve a következő fogad minket:

A tagságnak három szintje van, ezek 1-10-100 SALT-ba kerülnek. A dolog kissé érthetetlen része, hogy habár a tőzsdéken a token árfolyama 1 dollár körül jár, a platformon 27.5$-ért mérnek egyet, gondolom ez azt jelenti, hogy az alap tagság 26-27 SALT-ba kerül jelenleg. Úgy tűnik, hogy a hiába küldünk be a platform saját SALT tárcájába 1 db tokent mondjuk Binance-ről, az oldalon 0.05 körüli SALT-ot fog érni*. A hitelek kezelhetősége és törleszthetősége miatt választhatták ezt a megoldást, de így pontosan mi szükség is van magára a tokenre?

A piacon soha nem volt 27.5$ egyetlen SALT. *Mélyebbre mászni a nyúl üregében egy verifikációs procedúra után lehetne, ezzel a lehetőséggel egy következő alkalommal élünk.

A projekt GitHubját megnézve nem túl sok aktivitást látunk, az utolsó módosítások márciusban történtek. Egy sikeres vagy annak tűnő, piaci babérra és tömeges adopcióra törő cég esetében ez minimum furcsa, és aggodalomra ad okot.

Szerkesztőségi javaslat alapján a másik, kripto fedezetű hitelezéssel foglalkozó projekt, az ETHLend is hamarosan bemutatásra kerül.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img