Szigorú szabályokkal lépett elő a román pénzügy

spot_img

A román Business Review hozta nyilvánosságra a pénzügyminisztérium legújabb sürgősségi rendeletének tervezetét, ami a digitális valuták kibocsátását szabályozná.

A tervezet szerint a jövőben csak olyan jogi személy bocsáthat ki elektronikus pénzt, aki rendelkezik 350.000 eurót (113 millió forintot) meghaladó tőkével, valamint a társaság minden tagja egyenként aláveti magát a Román Nemzeti Bank ellenőrzésének.

Az alkalmas jogi személyeken kívül csak az olyan intézmények léphetnek elő digitális pénzzel, mint a hitel- és pénzintézetek vagy a román bankok. Minden esetben érvényes, hogy a kibocsátó intézmény nem léphet fel önálló szabályozóként, közhatalmat , így saját monetáris politikát nem gyakorolhat. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy minden román elektronikus pénzt a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank ellenőrzése alá vonnának.

A tervezet alapján csak olyan társaságokat illet majd meg a kibocsátás joga, akik megfelelnek a Román Nemzeti Bank által támasztott szigorú követelményeknek. Ezek magukban foglalják a menedzsment formális és részletes behatárolását, különös figyelmet fordítva a digitális pénzek felelőseinek megállapítására, az átláthatóságra és a kockázatok kezelésére.

Az engedélyeztetés után a kibocsátónak kötelessége lesz működéséről rendszeres jelentést juttatni a nemzeti banknak és egy évente esedékes könyvvizsgálaton átesnie.

Jelenleg Romániában három társaságnak van jogi digitális valutát kibocsátani, ezek a Capital Financial Servicesnek és a Vodafone Romani M-Payments, valamint az Orange Money telekommunikációs vállalatoknak.

Lényeges lehet, hogy az engedély nélküli kibocsátást a tervezet bünteti, méghozzá hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel.

A tervezetben definiált “digitális pénz” definíciójába a mai formájukban beleférnek a kriptopénzek is. Ez viszont felveti a kérdést, hogy mi lesz a romániai kriptopénzek sorsa? Azoknak a vállalkozásoknak is meg kell felelniük a követelményeknek akik pusztán tokenizálnának vagy egy kriptopénzt integráló terméket fejlesztenek?

A rendelet jelenleg tervezeti fázisban van, a Kripto Akadémiánál figyelemmel követjük az események alakulását, de legfőképpen hatásukat a kriptopiacra.

Kikényszerített tőzsdebezárások

A romániai kriptovilágra már az év eleje óta rájár a rúd, akkor a Román Nemzeti Bank közleményben határozottan óva intette a helyi bankokat attól, hogy kriptovalutákkal kapcsolatos ügyleteket bonyolítsanak, azok volatilitására hivatkozva.

A Román Nemzeti Bank állásfoglalása után a CryptoCoin Pro, a második számú romániai tőzsde elveszítette a hozzáférést a vezetett folyószámlájához, mert nem tudtak megegyezni a bankjukkal a további működést illetően. Egy hónappal azután pedig egyenesen a legnagyobb romániai tőzsde, a a BTCxChange kényszerült bezárni kapuit. Ők intézményes ellehetetlenítésre hivatkozva úgy nyilatkoztak, hogy belefáradtak a bankok játékába és nincs energiájuk újabb bankokat keresni, mert azok rendre nem hajlandóak leülni velük. Tették ezt azután, hogy egy éven belül a negyedik bank zárta be folyószámlájukat, legutóbb a lengyelországi székhelyű Idea Bank.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img