Teszt: IOTA Trinity wallet 0.3.0

spot_img

Elérhető béta-tesztre már egy ideje a Trinity, a híres wallet, ami állítólag forradalmasítja az IOTA használatát. Mégsem történtek csodák se az árfolyam, se a használtság tekintetében. Utánajártunk, miért.

Megérkezett az IOTA Trinity Wallet

Megjelenés, kezelőfelület, funkciók

A Trinity külalakjára nem lehet panasz. Letisztult, elegáns, igazán professzionális hatást keltő interfészt hoztak össze a fejlesztők. A fontos funkciók azonnal elérhetőek a kezdő oldalról, a bonyolultabb, és az átlagfelhasználó számára felesleges technikai jellegű funkciókat pedig egyszerűen elrejtették (mint pl. a rebroadcast,reattach), és a beállítások menüben csalhatóak elő, hogyha az üzemmódot “Standard”-ról “Expert”-re állítjuk át. Itt színtémát is változtathatunk, illetőleg beállíthatjuk, hogy a kezdőlapon látható chart-ot milyen valutában ábrázolja. Természetesen forint is elérhető, azaz ha Trinity-ben tárolnánk az IOTA portfóliónkat, akkor egyetlen rátekintés elgenedő lehet ahhoz, hogy tudjuk, forintban éppen mennyit ér.

Korlátlan számú accountot hozhatunk létre, melyekből könnyedén lehet ki-be jelentkezni. A hosszú, nem fejben tartható IOTA seedek hozzárendelhetőek az accountokhoz, és ezekután elegendő csak a magunk által meghatározott jelszót használni.

Ha véletlenül még nem rendelkeznénk seed-el, akkor egy egészen remek seed generátor is beépítésre került, ami az alapítvány által hitelesített, és megbízható, szemben az adathalász seed-generátor weboldalakkal, amik korábban kifosztottak több ezer embert. Mindenképpen ezt használjátok, ne valami third party weboldalt…

Sebesség, tranzakciók, szinkronizálás

Az a helyzet, hogy ez még mindig tragikus. Hozzáteszem, a Trinity indulásakor láttam már másodperces utalásokat. Ellenben a próbatranzakció, amit tegnap küldtem magamnak, még mindig ‘pending’ státuszban van, ami nem a wallet hibája, de így már nekem is komoly kétségeim kezdenek felmerülni a Tangle életképességével kapcsolatban.

Tavaly ilyenkor még el lehetett fogadni ezt a “még új a hálózat, nem használják elegen” című mentegetőzést, de most már kezd kínos lenni. Maga a tárca alkalmazás mindent megtett, ami elvárható. Van már automatikus reattach és rebroadcast. Ezeket a háttérben végzi, a user közbeavatkozása nélkül. De minden hiába, hogyha maga a hálózat lassú.

Elméletben az IOTA hálózati sebességének nincs korlátja. A kulcs az, hogy minél többen használják, annál gyorsabbá válik. A gyakorlatban viszont az nagy baj, hogy az IOTA premined token, illetve ez nem is teljesen pontos, mert bányászat egyáltalán nem tartozik a rendszerhez. A szükséges számításokat a te utalásod számára mindig az utánad következő épp utaló személy végzi el, ami papíron jónak tűnhet, a gyakorlatban viszont – mivel nem sokan használják az IOTA hálózatát fizetésre, és egyebekre – nagyon nyögvenyelős. Úgy tűnik, a megénekelt bányászmentes korszak még odébb van a kriptók világában.

A tárca fogadó részébe beépítésre került egy olyan QR-kód generátor is, ami már a kívánt összeget magát is tartalmazza. Ez a megoldás jelentősen meggyorsíthat egy élő fizetést egy boltban például. Még csak néhány wallet tud ilyet. Sajnos azonban, amíg maga a fizetés napokig is kóborolhat a Tangle-ben, addig mindez csak álmodozás.

Zárszó

Nem térnék ki külön a biztonságra, mert maga a tárca száz százalékosan megbízható, és az IOTA Foundation egyik legkiemeltebb projektje. Semmi félnivalónk itt tárolni a tőkénket. Nem térnék ki a közösségre, támogatásra sem, mert az az IOTA sajátja, és már kimerítően foglalkoztam a kérdéssel ebben a cikkben:

Teszt: IOTA Light Wallet 2.5.7

Ehelyett inkább összefoglalnám szubjektív álláspontomat. A Trinity wallet kiváló. Végre az a professzionális termék, amire az IOTÁ-nak szüksége volt. De teljesen hiába, mert a Tangle még mindig használhatatlan, Trinity ide vagy oda. És amíg ezt a nem egészen elhanyagolható problémát nem oldják meg végre, addig az IOT növekedésére nulla esély van.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img