Mérjük meg a piac hangulatát

spot_img

Biztos vagyok benne, hogy az olvasóink nagy része is végzett már közösségi média analízist, még ha ezt nem is tudatosan tette. A kriptopiaci kutakodásunk során bizonyosan eljutottunk néhány subredditre, pár Facebook csoportba vagy a Twitter bugyraiból próbáltunk kiszűrni releváns véleményeket.

Abból a célból, hogy ne legyünk ráutalva szubjektív benyomásainkra, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány weboldalt, ami segíthet annak számszerűsítésében és pontosításában, hogy a közösségi médiában milyen vélemények is jelennek meg.

Felhasználási területét tekintve a technikai analízis és a fundamentális analízis mellé bátran felvehetjük kiegészítésképpen eszköztárunkba a social media analízist. Függetlenül attól, hogy a többségnek igaza van egy témában vagy sem, a közösség véleményét nem szabad alábecsülni, mindenképp piacformáló erőt képviselnek. Ha úgy döntesz – ahogy azt sok tőzsdeguru is tanácsolja, hogy szembe mész a tömeggel, legalább annak véleményével legyél tisztában. Ebben segítünk az alábbiakban.

Solume

A social és a volume szavak összevonásából született meg a Solume neve, ez a részletes közösségi média adatokkal szolgáló eszköz. Jelenleg a Reddit, a Twitter és a Bitcointalk említéseket képes számszerűsíteni és szövegelemzési algoritmusok segítségével pozitív vagy negatív kategóriákba sorolni. A Solume blogja szerint már dolgoznak a Facebook, a Medium és a Telegram adatok feldolgozásának beépítésén is. Bár most sem szégyenkezhetnek, az említett jövőbeni fejlesztéssekkel gyakorlatilag a kripto világ minden fontos felületét le tudják majd fedni és eredményeiket a közönség rendelkezésére bocsátani.

A mérőértékek egészen egyértelműek: a Social Volume az említéseket tükrözi, a Sentiment Score a hangulatot sorolja be pozitív vagy negatív irányba és egy százalékos értékkel méri. A volument bontásban is tudjuk láttatni, ahonnan megtudhatjuk, hogy melyik közösségi médiafelületen és milyen arányban kerültek említésre a kriptopénzeink.

A kiválasztott kriptopénzre kattintva egy grafikont kapunk, ahol három hónapra visszamenőleg is tudjuk ábrázolni a hangulat változását, az ár alakulásával egyetemben.

Fejlesztésben otthonosan mozgó olvasóinknak előny lehet, hogy API-n keresztül mi is hozzáférhetnek a nyers adatokhoz.

A grafikonon az utóbbi hónap Zcash említései. A dollárérték zuhanásával megnőtt az említések száma  is, azon belül pedig a negatív hangú felvetések aránya is nőtt.

 

CoinGossip

A CoinGossip.io egy Jin nevű ismeretlen készítő hobbiprojektjének gyümölcse. A weboldalon különböző mérők segítségével elemezhetjük a Reddit és 4chan vagy akár a két oldal egyesített hangulatát szinte bármelyik kriptovalutával kapcsolatban.

A weboldal különböző mérőszámokkal dolgozik, ezekről részletesebben alább:

A két közösségi oldal egészére vonatkozó mérés eredménye egy körgrafikonon fogad minket a főoldalon, innen egyszerűen kivehető, hogy épp melyik kriptopénz uralja a beszélgetéseket.

A Gossip, azaz pletykának nevezett mérő azt mutatja, hogy az összes kriptopénzes beszélgetés közül a kiválasztott valutánkat hány százalékban képviselték. Hogy minél pontosabb legyen, a Gossip érték számol az upvote-okkal, a címadással, a kommentekkel és azok népszerűségével is.

A Gossip mérő önállóan csak a pillanatnyi állást jelzi, a Gossip Change mérő által eredményül kapott százalékos érték viszont megmutatja azt is, hogy az elmúlt időszakhoz képest mennyit változott a népszerűsége a kiválasztott coinnak.

A Sentiment azaz hangulat mérő, egy finomhangolt VADER (Valence Aware Dictionary and sEntiment Reasoner) modellre épülő értéket dob eredményül, ami lehet pozitív, semleges vagy negatív. A VADER egy szövegelemző kód, szóhasználattal, szóválasztással, szmájlikkal, szlenggel és írásjelekkel tud dolgozni, ezek intenzitását tudja mérni és a nyelvtani összetételeket elemzi. Képes mérni, hogy milyen, negatív, pozitív vagy semleges kontextusban említették-e a tokenünket. A kódot kifejezetten közösségi média felületek vizsgálására fejlesztették ki. Akit jobban érdekel a VADER modell működése, az ezen a linken megtalálja a vonatkozó tanulmányt. A VADER mellett még egy módosított hangulatkategorizálási modellt is használ a weboldal.

A fenti mérőket grafikonon is tudja ábrázolni a weboldal, lehetőségünk van egyszerre akár két kriptopénz hangulatelemzését is összehasonlítani. Bátorítok mindenkit, hogy kattintgassa végig az opciókat.

Az Ethereum és az Ethereum Classic említések összehasonlítása. A narancssárga júniusi tüske a Coinbase bejelentéshez társul.

Solume-val összehasonlításban a CoinGossip hangulatelemzése részletesebb képet tud adni, ugyanakkor hiányzik belőle a kriptosok legnagyobb felülete, a Twitter.

Bár ebben az írásban csak két közösségi hálókkal foglalkozó eszközt neveztük meg, lehetőségünk van az internet teljes szélességében is rákeresni vizsgált tokenünk megjelenéseire. Piacai előrejelezésekhez gyakran használják a Google Trends eszközét, ami országokra lebontva képes megmutatni, hogy hányan googleztak egy kifejezésre. A Google Trends egyszerűen használható és az adatok értelmezésébe sem fog belefájdulni a fejünk, az ugyanis csak egy általános értelemben vett érdeklődést képes tükrözni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img