Reddit-időutazó: A Bitcoin elpusztította a világot! IV.: konklúzió

spot_img

Igéretemhez híven leírok néhány gondolatot a három részben leközölt reddites, állítólagos időutazó sztorijáról. Az értelmezéshez előfeltétel, hogy ismerd a történetet.

Reddit-időutazó: A Bitcoin elpusztította a világot! I. rész

A szerzőnek voltak igazán jó meglátásai; jól le tudta fejben modellezni azokat a jelenségeket, amik várhatóak egy gazdasági forradalom során. Habár 2014-ben írta meg a levelét, nagyságrendileg jól lőtte be a Bitcoin várható értékeit. Részben azért is lett híres és népszerű a poszt, mert így beletrafált. Rendben, 2017-ben nem 10.000, hanem majdnem 20.000 volt a rekord, de lássuk azt, hogy az csak egy ideiglenes állapot volt. Ellenben 2019-re már 100.000-t jósol emberünk, ami… Ami akár igaz is lehet.

Most, hogy épp változóban van újra a piaci hangulat, nem zárkóznék el élesen ettől a felvetéstől. Hányszor láttuk már, hogy többszörös nagyságrendű növekedést ért el a BTC, olyan árfolyamokat elérve, amik azelőtt fantáziának tűntek?

Ez a része tehát a jóslatnak eddig stimmel, és talán ezután is fog. Ahol a sztori megbicsaklik, azok a Citadellák például. Jelenleg is tele lehet a világ Bitcoin milliomosokkal, sőt milliárdosokkal, mégse épített senki hatalmas erődöket, ahol a gonosz új elit bújkál a nyomorgó néppel szemben. Persze, nyilván máshogy élnek a gazdagok, mint a szegények, de ez eddig is így volt, ezután is így lesz, és a Bitcoin semmilyen irányba nem mozdította ezt el szélsőségesen. Legfeljebb a felső néhány százalék összetétele változik meg.

Az államok megszűnése, eljelentéktelenedése is butaság. Ugyanis a kriptoanarchista álomvilágon túl, a valóságban az államok hatalma nem pusztán az általuk nyomott pénzen áll, hanem olyan nem elhanyagolható apróságokon is, mint a társadalmi konszenzus, kulturális identitás, vagy például az erőszakszervezetek. Amelyeket ugyan nem tudnának megfizetni, ha a pénzük elértéktelenedne, ugyanakkor ahhoz, hogy elértéktelenedjen, arra lenne szükség, hogy senki se használja, ezt viszont pontosan ezek a szervek nem fogják engedni. Jelen pillanatban nem csak azért nem lehet bitcoinnal fizetni mindenhol, mert az emberek nem ismerik. Hanem mert könnyen megüthetné a bokáját az a kereskedő, aki nem tudna elszámolni a forgalmának egy jelentős hányadával.

Továbbá az adózásnak létezhetnek új formái is, amik nem vagyonalapúak, hanem személyhez, házhoz, területhez, kereskedelmi engedélyhez, ilyesmikhez kötöttek. Ezzel már foglalkoztam egy korábbi publicisztikában.

Hogy adózunk majd a kripto forradalom után?

A középkorral és inflációval kapcsolatos okoskodás is elég kínos, és azt sejteti, hogy a szerző nem igazán van tisztában a gazdaság működésével. A középkorban is volt gazdasági növekedés, és ha lassabb is volt, az nem a pénz miatt volt, hanem mert hiányzott a tudományos-technikai feltétele a tömegtermelésnek. Inflálódó pénz is volt már korábban is, és ha kicsit elmélyedünk a múltban, láthatjuk, hogy a szövőgépek, vagy éppen a többnyomásos gazdálkodás voltak a robbanómotorjai bizonyos évszázadok gazdasági boomjainak, és nem a hatalmas találmány, az értékét vesztő pénz…

Nem mellesleg az arany eddig is adott volt. Bárki tarthatja a vagyonát aranyban. Mégse omlott össze a világ.

A bitcoin milliomosokra vadászó terrorszervezetek pedig már tényleg a legvégső badarság. Persze, lehet, hogy elrabolnak, vagy akár meg is ölnek embereket majd a vagyonáért, de ennek se lesz semmiféle ideológiai háttere. Ilyen túszdrámák és rablások eddig is voltak. Aki gazdag, az ki van téve ilyen jellegű fenyegetettségnek.

Ahogy haladunk az írásban, úgy válik egyre struktúrálatlanabbá a történet. A végső megoldás, a civilizáció leatombombázása pedig egészen megmosolyogtató.

Reddit-időutazó: A Bitcoin elpusztította a világot! II. rész

A legfőbb, legfontosabb, legnyilvánvalóbb butaság, ami az egész írást jellemzi, az az, hogy úgy közelíti meg a Bitcoint, mint valami egyszeri és megismételhetetlen dolgot. Bitcoin kell az embereknek, bitcoin kell az államnak, a terroristáknak, mindenki bitcoinra szomjaz… Mindez teljes mértékben alaptalan.

Az, hogy a Bitcoin hamisíthatatlan, és soha nem jöhet létre belőle több, az ugyan meghajthatja az értékét, de nem tud pénzhiányt előidézni a gazdaságban. Mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy saját pénzt nyomjon, és habár nincs rá garancia, hogy az érni is fog valamit, de mint láthatjuk, azért igen szép számmal vannak olyan altcoinok, amik mögött komoly gazdasági teljesítmény áll már. És ha a BTC elérhetetlenné vállna, a helyébe fog állni az ETH, az LTC, az XLM, és így tovább. nem fog elfogyni a fizetőeszköz, nem lesz pénzhiány soha a kriptogazdaság világában sem. És ezt… Ezt már lehetett volna látni 2014-ben is.

Ajánlom figyelmetekbe továbbá Miki törzsolvasónk kommentjét is a III. rész alatt.

Reddit-időutazó: A Bitcoin elpusztította a világot! III. rész

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img