Álarcosbál a twitteren: egyelőre folytatódnak az átverések

spot_img

A Twitter az első számú kriptós közösségi oldal és ezt kihasználva sokan próbálnak meg tisztességtelen eszközökkel anyagi előnyökre szert tenni. A csalások egyik legelterjedtebb formája, hogy ismert emberek twitter fiókját lemásolva különböző nyereményjátékokkal kecsegtetik a gyanútlan felhasználókat.

Korábban mi is beszámoltunk arról az esetről, amikor a csalók Elon Musk nevében próbáltak Ethereumhoz jutni és a helyzet azóta csak még rosszabb lett. Gyakorlatilag minden ismert twitteres neve alatt tömegével jelentek meg az úgynevezett scam botok, vagyis olyan programok, amik automatikusan posztolták az előre beléjük táplált kriptós átverős üzeneteket, amint a célpontjuk közzétett valamit a közösségi oldalon.

A Twitter hosszú hónapok után, végül a napokban reagált a jelenségre, de megoldásuk rendkívül csalódáskeltő volt. Mindössze annyit tettek, hogy aki Elon Musk néven próbál meg üzenetet írni, annak meg kell oldania egy CAPTCHA-t, azt a “Nem vagyok robot” típusú ellenőrzést, amivel bizonyára már ti is sokszor találkoztatok.

András kedvence

Ezzel ugyan egy időre gátat szabtak az Elon nevében elkövetett csalásoknak, de rajta kívül még rengeteg ismert ember esetén lenne szükség ugyanerre a lépésre.

Kriptós körökben talán a legismertebb CAPTCHA a Binance belépése előtt megjelenő kis képecske, melyen egy puzzle darabot kell a véletlenszerűen kiválasztott helyen elhelyeznünk. Ez az egyszerű játékos megoldás már elegendő ahhoz, hogy az automatizált botok által indított túlterheléses támadások egy részét kiszűrje.

Az alkalmazást a GEETEST nevű kínai cég készítette és hivatalosan “viselkedés alapú azonosító rendszernek” nevezik. A technológiában akkora lehetőséget látnak, hogy a kriptós befektetéseiről is ismert, 1.4 billió dollárt kezelő Sequioa Capital befektető csoport, 24 millió dollárral finanszírozta annak további fejlesztéseit.

Bár a kriptóban jól működik, a Twitternél jelenleg nincs jele annak, hogy egy ehhez hasonló megoldás bevezetését terveznék. Ahelyett, hogy kijavítanák a repedéseket, tapétával próbálják elfedni a hibákat. A Binance-en látható megoldást rendkívül egyszerű használni, így a Twitternél már azt sem mondhatják, hogy nem akarják rontani a felhasználói élményt a különböző klikkelgetős, irogatós ellenőrző rendszerekkel. A technológia már rendelkezésre áll, a hiba javítása pusztán akarat kérése lenne.

Persze ez sem védene meg a felhasználói fiók valódi tulajdonosa által írt hülyeségektől, mint például amikor Elon Musk pedofilnak nevezte a thai barlangban rekedt gyerekeket kimentő búvárt. Az nem egy rosszindulatú robot volt, hanem Ő maga.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img