A várakozás pszichológiája

spot_img

Lassan itt az ősz, a kriptopénzek piacán pedig a várakozás úgy tűnik, egyre hosszabb és hosszabb. Hogy pontosan mire várunk, az egyénenként, a választott stratégia függvényében eltérhet, egy dologban azonban mindannyian osztozunk. Várnunk kell, márpedig várni nem mindig könnyű. Mint mindennek az emberi életben, a várakozásnak is adott a pszichológiája, ha egy kicsit közelebbről megismerjük, az segíthet a tudatosságunk kialakításában, így elviselhetőbb a várakozás is.

A munkával töltött idő gyorsabban telik, mint a tétlen

Minden relatív, erre kitűnő példa az időérzékelésünk. Természetesen pontosan ugyan annyi idő egy nap és egy hét is, akár reggeltől estig robotolunk, akár csak a TV-t kapcsolgatjuk otthon.

Az óriási különbség az, hogy amíg lekötjük a figyelmünket munkával, sokszor szinte észre se vesszük, ahogy “repül” az idő. A kriptopénzek kapcsán segítségünkre lehet a hosszas, akár hónapokig, évekig tartó várakozásban, ha lehetőleg valami teljesen mással, de mindenképp munkával töltjük az időnket. A kriptopénzekkel azért sem szabad nap, mint nap foglalkoznunk, mert a hosszas medvepiac elveheti a kedvünket az egésztől.

Kezdjük már el!

Az emberi lélek és az agy cselekvésre van berendezkedve, nincs annál rosszabb, amikor már a kapujában vagyunk valaminek, mégis várnunk kell. Éppen ezért kapjuk meg az étteremben a menüt, pontosan ezért igyekeznek a vállalkozók a különböző szolgáltatásokat úgy megszervezni, hogy a lehető legdinamikusabb legyen az ügyfél számára a folyamat. A tetoválószalonban minták közül válogathatunk míg valaki máson dolgoznak, a magánklinikán információs füzeteket kapunk, míg ki nem jön a vizsgálószobából az előző páciens.

A kriptopénzek kapcsán nincs ilyen könnyű dolgunk, a cselekvésnek viszont remek módja – amennyiben hodlerek vagyunk és nem kereskedők – ha további készleteket halmozunk fel. Ha újabb befektetéseket nem akarunk tenni, akkor bányászattal, például az irodai gépekkel is bányászható JSECoin-al tehetünk előremutató lépéseket. Ezzel úgy érezhetjük, hogy cselekszünk, nem csupán várakozunk.

A szorongástól különösen lassan telik az idő

A higgadt, kiegyensúlyozott embert nem különösebben érdekli az idő múlása, hiszen nincs mitől tartania. Ha a repülőgépen várakozva amiatt aggódunk, hogy vajon számunkra megfelelő helyet kapunk-e, akkor az idő bizony lassabban fog telni. Ha a leleteket várjuk a hozzátartozónk betegsége kapcsán, az sem fogja különösebben pörgetni az óramutatót. A kriptopénzek világában a szorongás, aggodalom elkerülésének egyetlen módja, ha az egész területre hobbiként tekintünk.

A stratégiánkat és a kockára tett tőkénket, a portfóliónkat úgy alakítsuk ki, hogy legrosszabb esetben elveszítjük egy nyaralás árát, legjobb esetben megnyerjük egy autó, netán egy lakás árát. Ha így járunk el, akkor a szorongás mértéke jelentősen csökken. Soha, semmilyen körülmények között ne kockáztassunk olyan összeget kriptopénzekkel, aminek az elvesztését nem tudja zavartalanul elviselni az anyagi helyzetünk.

A bizonytalan időtartamú várakozás kellemetlenebb, mint az ismert

Harmadszor is az orvos példájával élünk, ha az asszisztens azt mondja nekünk, hogy harminc percen belül fogadnak bennünket, az sokkal kedvezőbb helyzet, mintsem ha nincs semmilyen információnk arról, hogy pontosan meddig kell várnunk. A kriptopénzek területén lehetetlen megmondani, hogy pontosan meddig kell még várnunk az adott cél elérésére. A historikus adatok és más piacok múltbéli dinamikája viszont támpontot nyújthat.

Kutassunk például tech cégek után, nézzük meg, hogy mennyit kellett várnia annak, aki például Microsoft vagy Apple részvényeket vett. Évekről van szó, bizonyos esetekben akár 8-10 évről is. Ezen a területen persze gyorsabbak lehetnek a fejlődési folyamatok, az Ethereum például 2015-ben indult, alig két éven belül óriási siker lett. Alakítsuk úgy az életünket és a portfoliónkat, hogy el tudjuk viselni az akár öt évig tartó várakozást is.

Soha, semmiképp ne alapozzuk a jövőnket, a megélhetésünket, netán a lakhatásunkat kriptopénzekre!

Az indokolt várakozást könnyebb elviselni, mint az indokolatlant

Viharban sokkal türelmesebben várjuk a pizzafutárt, mint verőfényes napsütésben. Információra van szükségünk arról, hogy pontosan miért történik a várakozás. Ezen a területen persze sok információ áll rendelkezésünkre, kutassunk, olvassunk, tájékozódjunk minél többet.

Az igazságos várakozás könnyebb

Amikor arra várunk, hogy beszálhassunk a metrókocsiba, különösen kellemetlen lehet a néhány másodperc várakozás, hiszen nincs egyértelmű, logikus rendszere annak, hogy ki és pontosan mikor léphet be az utastérbe. Bizonyos szokások és társadalmi normák vannak ugyan, mégsem kristálytiszta a rendszer.

Ha most szeretnénk belépni a kriptopénzek piacára, mi a Coinbase használatát javasoljuk, egyszerű, könnyen használható, megbízható eszközről van szó.

Márpedig az ember tiszta, átláható viszonyokat szeretne, ez a várakozásra is igaz. Ha egyértelmű, hogy először a gyerekek, majd a nők, végül a férfiak szállnak le a hajóról, akkor mindenki kap egy útmutatót, rendszert, ez nagyban könnyíti a várakozást. A kriptopénzek esetében viszont nincs ilyen értelemben vett igazság, az jár jól, aki jó időben és okosan cselekedett. Az egyetlen amit tehetünk, hogy tanulunk a hibáinkból és az elszalasztott lehetőségekből.

Minél nagyobb a jutalom, annál türelmesebbek vagyunk

Amikor megérkezik a városunkba egy világsztár, akinek évek óta követjük a munkáját, szinte örömmel várunk akár fél napot is sorban állva, hogy láthassuk. Vannak, akik szó szerint sátrakban alszanak napokig, hogy elsők között vehessenek meg egy cipőt, vagy egy telefont. Ha kriptopénzekkel foglalkozunk, akkor a jutalmunk óriási lehet, pénzről van szó, ez komoly belső erőforrásokat adhat számunkra ahhoz, hogy kitartóan várakozzunk, akár éveken át.

Egyedül várni rosszabb

Az ember társas lény, ez a létezésünk egészére, a cselekedeteink döntő többségére egyaránt igaz. Csatlakozzunk másokhoz, nem feltétlenül közös befektetések keretében, akár baráti kapcsolatok építése céljával. Erre remek lehetőség az első Kripto Akadémia meetup, melyre a jövő héten kerül sor.

Addig is türelem mindenkinek!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img