Észak-Korea kriptopénz tőzsdéket hackelt, kamu ICO-kat csinált

spot_img

Nemrég Donald Trump, az USA elnöke és Kim Jung Un, Észak-Korea diktátora történelminek tartott találkozón egyeztetett a két ország viszonyáról. Elemzők szerint a találkozón konkrét ígéretek nem születek, kézzelfogható eredményből még kevesebb lett az azóta eltelt időszakban.

Szóba került például az elszigetelt ázsiai ország atomprogramjának felfüggesztése is, sokak szerint ez pusztán azért történt meg legalább részlegesen, mert az egyik kutatóállomás egy földrengés vagy baleset következtében összeomlott. Az európai – és általában emberi – ésszel felfoghatatlan brutalitású rezsimben előfordul, hogy légvédelmi ágyúval végezteti ki akár családtagjait is a fiatal diktátor, népét pedig mélységes nyomorban tartja.

Az országot irányító szűk elit természetesen európai – és általában emberi – mércével mérve elképesztő fényűzésben él, a kagylótenyésztéstől kezdve az ásványkincseken át mindenre ráteszik a kezüket, ami hasznot hajt. Persze mint minden rendszer, úgy Un diktatúrája is külső erőforrásokra szorul időről időre, így a nemzetközi fegyver- és kábítószer-kereskedelem is szerepel a palettán egyéb tevékenységek mellett.

Mindezek fényében az sem meglepő, hogy az elmúlt években, különösen 2017 és 2018 során kibontakozó kriptopénz lázból is kivette részét a rezsim, a maga mentalitásával és eszközeivel. Az Inksit Group jelentése szerint Észak-Korea rendszeresen próbált dél-koreai kriptopénz tőzsdéket hackelni, részben pusztán a haszonszerzés, részben az országot sújtó szankciók megkerülésének céljával.

Az Inksit Group jelentése szerint a diktatúra politikai és katonai krémje meglepően nyitott az új technológiákra, komplett arzenált tartanak elavult és csúcskategóriás számítógépekből, különböző eszközök sorából egyaránt.

Praktikus oka is van annak, hogy a kriptopénzek felé fordult a világ legelzártabb országának is tartott Észak-Korea, hiszen Iránhoz hasonlóan ki vannak zárva a SWIFT rendszerből. A nemzetközi tranzakciók gerincét jelentő rendszer kulcs fontosságú, ennek hiányában az ország képtelen a globális kereskedelemben való részvételre.

A Bithumb támadásában is részt vettek, méghozzá a Lazarus Group névre keresztelt, államilag finanszírozott hackercsoport megbízásával. Az elhíresült, a SONY rendszere elleni támadás kapcsán is a diktatúrára mutatnak a nyomok, ráadásul a WannaCry néven ismert zsarolóvírus is az országhoz köthető.

Az elmúlt egy évben ismertté vált, csalás célú ICO-k közül a Marine Chain biztosan Észak-Korea megbízásából indult, méghozzá Szingapúrból, egy ottani stróman és szervező felhasználásával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img