Jo Lubin: évekre vagyunk a valódi decentralizációtól

spot_img

Egy ideje már kapja a kritikát az Ethereum, főleg azok után, hogy Vitalik Buterin már szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy az Ethereumnak fejlődnie kell, különben semmit sem érő kriptopénz lesz belőle. A nyilatkozatokat, majd a halasztásra került fejlesztésekről tett bejelentéseket az ether árának csökkenése követte, azóta pedig érezhetően alábbhagyott a bizalom a 2. számú kriptopénz iránt.

Októberben Buterin újra ráerősített erre, amikor arról beszélt, hogy az Ethereum jelen állapotában nem egy működő globális technológia, ami a sokat emlegetett Web 3.0 alapját képezhetné. A kriptós körök a decentralizáció kontextusában használják a Web 3.0 kifejezést: a jelenlegi, Web 2.0 –t már eltérítették az olyan internetes óriások, mint a Google vagy a Facebook, akik túlhatalmukkal befolyásolják a döntéseinket, kontrollálják az adatainkat, megfigyelnek minket és más módokon is visszaélnek a hatalmukkal.

Az eladási hullám, amit az Ethereum iránt érzett bizalmatlanság is felkorbácsolt, valószínűleg két tényezőre vezethető vissza. Az egyik az ETH vásárlók és befektetők túlzott elvárása. Rengetegen nem tudatosították, hogy az egész Ethereum még mindig egy radikális kísérlet (többek között) egy világszámítógép létrehozására és nem egy hagyományos üzleti vállalkozás. Persze az ICO őrület idején emellett könnyű volt elmenni. A másik tényezőről már az Ethereum fejlesztői is sokszor beszélnek manapság: a technológia még mindig nagyon az elején jár, ráadásul a kriptopénzek tömeges elterjedése is bizonytalan ideig a jövőbe tolódott.

Jo Lubin, a múlt héten megrendezett Lisszaboni Web Summit konferencia kriptós színpadán arról beszélt, hogy ő hisz abban, hogy az Ethereum a jövőben meghatározó ereje lehet nem csak a Web 3.0-ra, de a társadalmunkra is komolyan kihat majd, kialakulhat az értékteremtés vadiúj módja és a decentralizált globális falvak hálózata. Jo Lobin, az Ethereum egyik fő fejlesztője és a ConsenSys alapítója beszédében lefektette:

„Mivel decentralizált és átjárható megoldásokat kínál, az Ethereum lépéselőnyben van a többi projekthez képest, amivel jó eséllyel pályázik a Web 3.0-ra. Néhány évbe viszont bele fog telni, amíg az ökoszisztéma eléri a való decentralizációt és átjárhatóságot az alsóbb és magasabb rétegeken is. De ez rendben is van. Amíg a radikális jövőt illető víziónk teljesül, addig is dolgozhatunk az adoptáción, a felhasználási területek kiaknázásán, megfelelő kezelőfelületek összerakásán – ezekkel elleszünk a következő években.”

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img