Korunk Amazon-összeomlását nyögjük

spot_img

Az utóbbi egy hétben érthető módon felerősödtek a kriptoszféra elkerülhetetlen végső bukását jósoló hangok. Redditen és nemzetközi kriptós cikkek alatt a Kripto Akadémián érzékelhető hangulatnál sokkal gyászosabb a helyzet. Időről-időre linkeljük nektek a mainstream és kriptós média BTC “gyászjelentéseit” listázó oldalt, ma épp 322-n áll a számláló.

Amikor az árfolyamokkal mérjük egy technológia potenciálját, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, a stanfordon oktató Roy Amara után “Amara törvényének” nevezett igazságról, miszerint a transzformatív, új technológiák hatását rövid távon mindig túl-, hosszú távon pedig alulértékeljük.

A kriptopénzek piacának 2000-es dotcom lufival való párhuzamát azért szeretik a kriptósok és a szkeptikusok is, mert az mindkét csoport véleményét alátámasztja. A szkeptikusok a lufi és az összeomlás elkerülhetetlenségét látták a 2017-es hisztéria során (és lett sajnos igazuk), míg a kriptósok az új technológia, az internetéhez hasonló, világfelforgató potenciálját. Remélhetőleg az idő minket is igazolni fog. Teljesen lényegtelen, hogy a kriptopénzekkel foglalkozók hány százaléka érkezett pusztán spekulációs céllal, sőt az is, hogy hányan égették meg magukat december óta. A dotcom lufi összeomlása után két év alatt 80%+ esés következett be, a felfújt cégek nagy része óriási zakó után lehúzta a rolót, a befektetők pénze elúszott. A HODL nem vezetett sikerrel:

80% mínusz lett, maradhat?

Az Amazon az akkori csúcsról több, mint 95%-ot zuhant egészen 5 dollárig, hogy aztán 17 évvel később, 2018 szeptemberének első napjaiban a 2000 dolláros csúcsról újra lefelé forduljon (borítókép). Közben pedig mellékesen megváltoztatták a világot. A mostani bejegyzés szempontjából lényegtelenek a módszereik, a lényeg a technológiai eredményeik megkérdőjelezhetetlensége, és hatásuk a világra.

Mi történt a kriptopénzek piacán a 6000-es szint letörése óta? Mi változott a technológiával kapcsolatban? Mi változott a közel instant, megállíthatatlan pénzküldéssel, a hamisíthatatlan, véges digitális eszközzel, az automatikus hitelekkel, a “minden tokenizációjával”, a készülő céges és jegybanki kriptopénzekkel? Ezek egyik pillanatról a másikra már nem számítanak, mert épp 4000 a BTC? Az internet elmaradt érdekődés hiányában csak azért, mert 80%-ot szakadtak az amerikai tech részvények?

A potenciállal kapcsolatban semmi sem változott. Most sem kevesebb az átverés és a shitcoin, és most sem kevesebb a világmegváltó vízióval rendelkező projekt, mint fél évvel ezelőtt. Ez egy gyerekcipőben járó terület és mi mindannyian úttörők vagyunk. Az utat a pénzünkkel, az idegeinkkel, a lelkesedésünkkel törjük, hosszú évekkel a tömegek előtt. Nem vásárolunk nagyobb összegben kriptopénzt, mint amit szívroham nélkül el tudunk veszteni. A rizikó a nullázódásnál nem lehet nagyobb, a potenciális, hosszú távú nyereség pedig minden 10%-os eséssel egyre csak emelkedik.

Borítókép: Tradingview

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img