Republic Protocol (REN) ismertető

spot_img

A Binance kínálata új kriptopénzzel bővült. A Republic Protocol $140 000-t fizetett a listázásért cserébe.

https://twitter.com/cz_binance/status/1070627498998657024

A REN egy nyílt forráskódú rendszer, ami a dark pool-ok, vagy ahogy mi szoktuk emlegetni a nem hivatalos, “pult alatti” OTC piacok decentralizálását tűzte ki célul.

A dark pool-ok olyan nem nyilvános tőzsdék, ahol sok pénzzel rendelkező cégek, vagy magánszemélyek vásárolhatnak anélkül, hogy a nyilvánosság számára felfednék kilétüket, vagy hogy egy kisebb likviditású piacon jelentősen befolyásolnák az árfolyamokat. Becslések szerint, a hagyományos tőzsdei kereskedés 15%-a ilyen dark pool-okon keresztül mehet végbe, a Binance igazgatója viszont nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kriptopiacok esetén ez az arány akár 50% is lehet. A Republic Protocol lényegében egy anonim tőzsdei ajánlati könyvet (Order Book) kezelő és adás-vételeket lebonyolító algoritmus. A tőzsde saját dark poolja, a RenEx nemrégiben kezdte meg működését.

A projekt 2018 februárjában egy 35 millió dolláros ICO során jött létre, több ismert kriptós startupokba fektető alap közreműködésével (Polychain, FBG, Huobi Capital).

A dark poolok működése ugyan felvethet etikai aggályokat, szervezett keretek között végezve törvényes tevékenységnek számít. Az Egyesült Államokban például ezek a piacok is be vannak kötve a legjobb tőzsdei  ajánlatokat biztosító (NBBO) rendszerbe. Ennek lényege, hogy a dark pooloknak egy tranzakció lebonyolítását követően 90 másodpercen belül nyilvánosságra kell hozniuk a náluk gazdát cserélt eszközök mennyiségét és az értük fizetett árat, ez pedig egy bizonyos mértéknél nem térhet el jobban a piacon aktuális átlagos árfolyamoktól. A szabály a tőzsdéket akadályozza meg abban, hogy átverjék és irreálisan magas áron adják tovább ügyfeleiknek a tőzsdei eszközöket. 2016-ban a Barclays és a Credit Suisse bankjai is ilyen módon károsították meg ügyfeleiket, amiért 150 millió dolláros büntetést kellett fizetniük.

Bár a digitális pénzek OTC piaca még éppen csak létrejött, a verseny máris kiélezett. A REN mellett neves cégek igyekeznek minél nagyobb szeletet megszerezni maguknak a tortából. ItBit, Circle, Gemini, Kraken és Bitfinex (valamint hamarosan a Coinbase is), csak hogy néhányat megemlítsünk,  Az elmúlt hónapok hírei szerint a Circle “nem hivatalos piacán” például napi 50-100 millió dollárnyi kriptopénz cserél gazdát.

Velük szemben a decentralizált dark poolok előnye, hogy sokkal kevésbé vannak kitéve a törvényi szabályozásoknak, amiknek betartása többnyire a jutalékok emelkedésével, vagy egyéb problémákkal jár, mint például a kínálat nehézkesebb bővítésével, ami egy decentralizált tőzsdénél sokkal egyszerűbb folyamat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezek üzemeltetői bármit megtehetnek.. Amint a közelmúltban már többször is láthattuk, az amerikai hatóságok előszeretettel mennek a nem legális módon üzemelő (akár decentralizált) kripotőzsdék tulajdonosai után (ahogy azt mi is megírtuk az EtherDelta és a 1Broker esetén). A REN decentralizált riválisai az Airswap, az 0x, a Loopring és az Enigma lehetnek.

A REN tokenek értéke a dark poolok forgalmának növekedésével emelkedhet. Az ezek működését ellenőrző darknode-oknak legalább 100 000 REN-t kell letétbe helyezniük, cserébe azért, hogy részesedjenek az rajtuk keresztül megforgatott pénzekből levont jutalékokból. A jutalékot a kereskedőknek is REN-ben kell majd megfizetniük, amivel a jövőben egy állandó kereslet keletkezhet a tokenek iránt.

A kriptopiac fiatal kora ellenére, a dark poolok piacán máris hatalmas verseny kezd kialakulni. Bevallom a fentebb is felsorolt nevesebb szereplők sikerét én esélyesebbnek látom, mint egy néhány hónapja létrejött startup-ét, ugyanakkor ha a teljes kriptopiac forgalmának 15-50%-át valóban az ehhez hasonló platformokon bonyolítják, akkor a REN-nek akár a morzsák felcsipegetése is elegendő lehet a sikerre.

A Binance legújabb üdvöskéje tegnap óta érhető el a tőzsde kínálatában, a róla készült részletes elemzéssel egyetemben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img